Gå til sidens hovedinnhold

16 millioner til mottak av syriske flyktninger

Oslo (NTB): Regjeringen vil ha fortgang i arbeidet med å ta imot syriske flyktninger og foreslår en ekstrabevilgning på 16 millioner kroner som et strakstiltak.

For to uker siden foreslo regjeringen å gi 1.000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge. Dette er tatt med i forslaget til statsbudsjett for 2014, men regjeringen ønsker at arbeidet med å ta imot skal starte allerede i høst. Fredagens forslag innebærer derfor en bevilgningsøkning på 16,1 millioner kroner i 2013.

- Situasjonen er dramatisk. En kvoteøkning på 1 000 plasser for syriske flyktninger vil gi et tydelig signal til nabolandene og UNHCR om at vi er villige til å bidra i den ekstremt vanskelige situasjonen, sier avtroppende justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Flere millioner syrere er på flukt. Så langt har 17 land sagt ja til å ta imot til sammen 10.000 av dem, ifølge Peter Kessler, regional talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

UNHCR og nabolandene ber innstendig om at andre land bistår, både med økonomisk støtte til regionen og med å bosette flyktninger. Nabolandene huser nå om lag to millioner syriske flyktninger, halvparten barn.

Norge har ifølge UD bidratt med om lag 850 millioner kroner til tiltak i regionen siden konflikten startet i 2011. (©NTB)

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer