OSLO (Nettavisen, NTB): 16 personer pågrepet for 11 uprovoserte voldshendelser i Oslo i helgen, opplyser politiet mandag ettermiddag.

Mandag møttes justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), for å diskutere ungdomsvold i Oslo.

Også Oslo-politimester Beate Gangås deltok på det planlagte møtet om ungdomskriminalitet.

Samtidig kom meldingen om at en 17 år gammel gutt er blitt slått og ranet på Bøler i Oslo. Politiet jakter på flere gjerningsmenn.

Ranet finner sted etter en helg i hovedstaden med et tosifret antall tilfeller av voldshendelser.

Frykter smitteeffekt

- Temaet for møtet ble enda mer aktuelt enn vi kunne forestilt oss, innledet justisminister Jøran Kallmyr overfor pressen etter møtet. Han kalte de mange voldshendelsene i helga uakseptabelt.

- Oslo-politiet skal ha de ressursene de trenger. Min bekymring er at dette skal spre seg til andre byer i og med at man bruker sosiale medier til å «tøffe seg», sa justisministeren.

- Vil se på patruljevirksomheten

- Det har vært en aktiv helg for Oslo politidistrikt. Vi har hatt en rekke tilfeller av vold som synes å være uprovosert, blind vold, sa politimester Beate Gangås og måtte innrømme at helga satte politiets ressurser på prøve.

- De fleste som er pågrepet er norske statsborgere. Det er ulik alder og ulik bosted. Det er selvsagt uakseptabelt å ha slike forhold i Oslo sentrum. Det er brukt mye politiressurser i Oslo i helga. Det er gjort en formidabel jobb med å utnytte de ressursene vi har, sa Gangås videre.

- Vi vil se om patruljevirksomheten er godt nok dimensjonert, sa Gangås.

Byrådslederen i Oslo appellerte til familiene:

- Det hører ingen steder hjemme at familier ikke vet hva gutten på 14-15 år holder på med. Kommunen har sitt ansvar for forebygging, politiet har sitt ansvar, men familiene har også et ansvar, sa byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferansen.

Også Johansen uttrykte bekymring for smitteeffekten.

- Ønsker å ta folk bort fra gata

- Har dere snakket om noen strakstiltak? spurte Nettavisen på pressekonferansen.

- Vi må sørge for at vi har god nok kapasitet. Husk på at dette gjelde én helg. Men vi følger med. Jeg har tatt til orde for ungdomsplasser som gir oss mulighet til å ta folk bort fra miljøet og gata og sørge for at de får struktur på livet, svarte justisministeren.

Les også: Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet

På tre og en halv time, fra fredag klokken 23.00 og til 02.30 lørdag, rykket de ut til rundt 20 voldshendelser i sentrum.

Eskalerende ungdomsvold

Tema for møtet mandag var hvordan man skal takle den eskalerende ungdomsvolden i hovedstaden. Flere av tilfellene i helgen fremstår som uprovosert vold, ifølge politiet.

Flere av gjerningspersonene skal være unge menn med utenlandsk opprinnelse som har gått til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper.

Mandag ettermiddag opplyste Oslo-politiet at 16 personer er pågrepet for 11 uprovoserte voldshendelser i hovedstaden i helgen.

– De pågrepne er i aldersspennet fra 16 til 30 år. Flere av de pågrepne er kjent av politiet fra tidligere, mens noen av dem ikke er registrert med straffbare forhold tidligere. Per nå ser vi ingen sammenheng mellom sakene, skriver politiet i en pressemelding mandag ettermiddag.

Pågrepne er under 18 år

Natt til søndag ble fem tenåringer pågrepet etter at en mann i 20-årene ble slått og sparket flere ganger i hodet i Slemdalsveien.

Alle fem er under 18 år, opplyser politiadvokat Jon Inge Engesmo til Aftenposten. De har fått oppnevnt forsvarere og vil bli avhørt mandag.

– Resultatene av forklaringene vil avgjøre om de vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Det vil uansett ikke skje før i morgen, tirsdag, sier Engesmo til avisa.

Politiet hadde mandag formiddag fortsatt ikke oversikt over hvor mange hendelser det er snakk om, får NTB opplyst.

- Byrådet har mistet kontrollen

– Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo, sier Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg.

- Dette er terror mot bymiljøet vårt, sier Jan Bøhler (Ap) til VG.

– Mye tyder på at det er snakk om større gjenger med menn som uprovosert går til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper, sa operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo-politiet til NTB.

Kallmyr: Vil bruke tvang

Kallmyr vil låse inn 16-åringer med tvang:

– Det er helt uakseptabelt at vi har såkalte ungdomsgjenger som reiser rundt i byen og lager kvalm, og banker opp folk som er helt uskyldige, uttalte Kallmyr til NRK søndag.

Han vil fremme et forslag som skal gjøre det lettere å låse inn kriminell ungdom mellom 16 og 18 år med tvang.

– De må kunne tas vekk fra miljøet i Oslo, og være på en plass der de lærer disiplin, går på skole, står opp om morgenen og får arbeidstrening.