RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17-åring forsøkte å voldta 71-åring

Sist oppdatert:
Nå er den unge gjerningsmannen dømt til flere års fengsel.

Det kommer frem i en høyesterettsavgjørelse.

Straffen ble satt til to år og ni måneders fengsel, hvorav to år ble gjort betinget av en prøvetid på tre år for den nå 18 år gamle mannen.

Den da 17-år gamle mannen skal ha forsøkt å voldta en 71 år gammel kvinne ved å trenge seg inn i hennes hjem, velte henne overende og dra av henne buksen. Han var maskert med finlandshette under voldtektsforsøket.

Påført knekkdannelser
Den 71 år gamle kvinnen skal ha blitt påført knekkdannelser i ribben og i brystbenet. Hun har utviklet posttraumatisk stresslidelse etter hendelsen.

Fornærmede har forklart at mens hun ble utsatt for angrepet og tiden etter hylte hun og var desperat og fikk ikke puste. Mens hun ble utsatt for angrepet, fryktet hun for sitt liv.

De høye skrikene skal ha vært årsaken til at den nå 19 år gamle mannen ombestemte seg og avbrøt voldtektsforsøket.

Fem år om fullbyrdet
Høyesterett kom fram til at straffen for en voksen gjerningsperson, hvis voldtekten til samleie var blitt fullbyrdet, ville vært i overkant av fem år.

«Fra dette utgangspunktet ble det gjort fradrag for at voldtekten ikke ble fullbyrdet, for tilståelse og på grunn av gjerningspersonens lave alder», skriver Høyesterett i dommen som ble avsagt 29.mai.

Høyesteretts flertall – fire dommere – kom til at selv om det er åpnet for større bruk av samfunnsstraff overfor lovbrytere under 18 år, og også ved tilfeller av seksuallovbrudd, ville en dom på samfunnsstraff ikke i tilstrekkelig grad markere alvoret ved domfeltes handling.

Mindretallet – en dommer – kom til at det var forsvarlig å idømme samfunnsstraff.

I juli i fjor dømte Sunnmøre tingrett ham til to år og ni måneders fengsel, hvorav to år betinget med en prøvetid på to år. Saken ble anket til Frostating lagmannsrett som dømte mannen til 60 dagers fengsel og 300 timers samfunnstjeneste.

Tiltaltes forsvarer, Arne Gunnar Aas, har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere