Gå til sidens hovedinnhold

17 fikk alvorlige øyeskader

Flere enn i fjor havnet på sykehus med alvorlige skader på øynene etter nyttårsfeiringen.

17 personer havnet på sykehus med alvorlige øyeskader etter nyttårsfeiringen her til lands. Det opplyser Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding. Tallene bygger på rapporter fra alle landets sykehus.

Flest skader fra bakkefyrverkeri
12 av skadene i år skyldes bakkefyrverkeri.

- Vi ser at bakkefyrverkeri er svært farlig for øynene. Ingen av de som er skadet meldte at de hadde brukt vernebriller, sier lege Erlend Ulltang ved Øyeavdelingen på Haukeland.

Han opplyser at 17 av de skadde er menn, seks er barn og tre er kvinner.

Sju personer ble skadet av sitt eget fyrverkeri, mens tre ble skadet av bakkefyrverkeri som gikk av for tidlig. Det er ikke meldt om skader som skyldes fyrverkeri i offentlig regi.

Økning fra i fjor
17 personer med alvorlige skader er sju mer enn det som ble registrert etter feiringen for ett år siden.

Avdelingsdirektør Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland har tatt til orde for et totalforbud mot privat oppskyting av fyrverkeri.

- Jeg synes også fyrverkeri er flott, men la pyroteknikere, som har opplæring i dette, ta seg av oppskytingen. Så kan vi andre se og nyte, på trygg avstand, og uten fare for å bli ødelagt for livet, uttalte Bull før årets nyttårsfeiring, ifølge dbs.no.

Slik fordeler skadene seg
Skadene som øyelegene på Haukeland talte opp 1. nyttårsdag omfatter alvorlige øyeskader, som er forventet å gi betydelig synsreduksjon, og moderat alvorelige øyeskader. Skadene i sistnevnte kategori gir kraftig akutt skade, men er ikke forventet å gi betydelig synsreduksjon. Seks av de 17 er skader som er alvorlige, mens 11 er moderat alvorlige.

Lette øyeskader er ikke med i oversikten. Dette er skader som behandles ved legevakt.

Tabellen viser hvordan skadeutviklingen har vært på landsbasis de siste årene (alvorlige og moderat alvorlige skader er summert):

Nyttårsfeiringen

Skader

2010/11

17

2009/10

10

2008/09

10

2007/08

21

2006/07

20

Kommentarer til denne saken