Gå til sidens hovedinnhold

17 kroner literen

Om et drøyt år kan dette være en realitet.

Sutring og protestaksjoner til tross, det er ingen tvil om at det skal bli dyrere å kjøre bil.

NA24 - din næringslivsavis

- Økt råoljepris vil føre til at bensinprisene vil stige, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

14 kroner for 140 dollar fatet
I dag er oljeprisen på rundt 130 dollar fatet og bensinprisen på rundt 13 kroner per liter. Men dette er ingen ting å hisse seg opp over, skal vi tro ekspertene, for bensinprisene skal opp, opp, opp.

Innen utgangen av året vil bensinprisen være på rundt 14 kroner per liter.

- Det er klart man må bruke mer på bensin, men det koster å produsere olje, da må man belage seg på å betale mer for den. Det er opp til politikerne å sette avgiftsnivået, men markedsprisen må man regne med å betale mer for, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NA24.

- Ikke ille i dag
Det er hun som anslår at bensinprisen vil ligge på 14 kroner per liter, basert på en oljepris på mellom 140 og 150 dollar fatet.

- Dagens nivå er ikke så ille. Norsk økonomi går godt, vi har hatt god lønnsøkning de siste årene, og dette er ingen krise for oss. Det er klart det tynger for mange, ja, det blir dyrere for husholdningene, men krise blir det ikke. Det kan være verre for selskaper, sier Saltvedt.

17 kroner ved 200 dollar fatet
Den anerkjente investeringsbanken Goldman Sachs har anslått at oljeprisen vil ligge på hele 200 dollar fatet innen et par år, altså innen 2010.

- Det vil gi en bensinpris på 17 kroner og en dieselpris på mellom 17,50 og 18 kroner, anslår Thina Saltvedt. Hun presiserer at dette kun er et anslag, det er basert på dagens avgifter, moms og marginer.

32 kroner for 500 dollar fatet
Rec-gründer Alf Bjørseth har snakket om en oljepris på 500 dollar fatet.

- Når oljeprisen om noen år står i 500 dollar, sa Bjørseth til DN. Han la til at tallet på 500 dollar fatet ikke er hans personlige spådom, men viser til eksperter som har antydet så høye priser.

Og dersom Rec-gründer Alf Bjørseths anslag på 500 dollar fatet skulle slå til:

- Da vil bensinprisen være 32 kroner literen og dieselprisen være 35 kroner literen, rundt regnet, sier Saltvedt, med det samme forbeholdet om avgifter, moms og marginer.

- 500 dollar fatet ikke så sannsynlig
Clausen anslår at dersom Goldman Sachs oljepris blir en realitet, vil bensinprisen ligge et sted mellom 16 og 20 kroner per liter.

- Men det er andre faktorer enn råoljen som påvirker bensinprisen, minner Clausen om. Han mener 200 dollar fatet i 2010 virker noe høyt, men samtidig mange det mange som for ett år siden syntes at 100 dollar fatet var høyt. Med andre ord: En bensinpris nærmere 20 kroner literen om bare et par år er ikke umulig.

Derimot tror verken Clausen eller Saltvedt på at 500 dollar fatet olje er særlig sannsynlig.

- Da må noe ekstremt skje, sier Saltvedt.

Hett tema
De høye drivstoffutgiftene var tema i Stortingets spørretime onsdag. Fremskrittspartiets Siv Jensen (Frp) ba statsministeren senke avgiften på bensin og disel med to kroner og 50 øre. Dette avviste han.

- Jeg forstår at folk reagerer på de høye bensin- og dieselprisene. Jeg mener likevel at vi ikke kan bruke penger på senke avgiften. Vi vil heller bruke disse pengene på andre ting. Dette har også en miljøside, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til TV 2 Nyhetskanalen.

Bensinprisene i artikkelen er de som oljeanalytiker Thina Saltvedt forholder seg til. De kan variere over hele landet.

Reklame

Vikinglotto: I kveld kan man vinne 229 millioner

Kommentarer til denne saken