RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17. mai: - Ikke kjøp heliumballonger


Gassballongene er fylt med helium, en gass kloden sårt trenger mer av. Lege Aslak Bjarne Aslaksen ber oss om ikke å kjøpe heliumballonger. – Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft, sier Aslaksen.
Gassballongene er fylt med helium, en gass kloden sårt trenger mer av. Lege Aslak Bjarne Aslaksen ber oss om ikke å kjøpe heliumballonger. – Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft, sier Aslaksen. Foto: Montasje: Uib.no/Scanpix
Sist oppdatert:
Lege Aslak Bjarne Aslaksen ber oss om ikke å kjøpe heliumballonger.

Ballonger hører med på festdagen 17. mai, men hva med gassballonger?

– Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft, sier Aslaksen, som er sjef for radiologisk avdeling. Der er de i stadig større grad avhengig av edelgassen helium, sier han til Bergens Tidende.

Helium kjøler ned magnetene i MR-maskine og uten den gassen må maskinene gå over til svakere magneter som gir dårligere billedkvalitet, ifølge legen.

– For meg er dette et spørsmål om bruke en knapp naturressurs på best mulig måte, sier Aslaksen.

Forbud i tre byer

I Drammen, Porsgrunn og Skien har 17. mai-komiteene nedlagt forbud mot salg av heliumballonger.

– Helium er et begrenset grunnstoff, og plasten ender opp i naturen, har leder Haavard Gjestland i 17. mai-komiteen i Porsgrunn uttalt til Telemarksavisa.

Plastforurensing samt skader på dyr og natur nevnes som årsak, men Gjestland sier også at ballongselgerne ikke er ønsket i byen:

- 150 kroner per stykk

- Det er ingen kontroll på salget og pengene går rett i lomma. Når det gjelder ballonger selger de dem for 100–150 kroner for én, mens det koster slikk og ingenting å lage denne ballongen, og fylle den med gass. Utgiften er kanskje en tier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere