RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17. mai - matfest fra morgen til kveld

Sist oppdatert:
Ok. I år er det din tur. Din tur til å invitere til en flott 17.maifest - enten det handler om russefrokost, vennefrokost, lunsj eller selve 17. maimiddagen. For i år har du tid! Nasjonaldagen faller på en mandag - og du har hele helgen til å planlegge, kjøpe inn, marinere, bake, pynte, dekke bord og forberede lekene!

Ultra gir deg selvsagt god hjelp! Vi har bedt Rosenborg-patriot og assisterende ferskvaresjef på Ultra Lade i Trondheim, Terje Trapnes, om tips og gode råd til 17. maimaten. Kokken og den tidligere kjøkkensjefen på Selbusjøen hotell og gjestegård er en komplett matfrik, og gleder seg alltid til at trønderne skal renne ham ned med spørsmål om oppskrifter, tilberedningstips og serveringsråd. Han elsker også 17. mai og har for anledningen laget opp en del retter og spesialiteter som du kan finne oppskriftene på her.

– Den største oppturen da jeg begynte på Ultra var jo den tette kontakten jeg fikk med kundene - menneskene som velger å handle skikkelig kvalitetsmat her på Ultra Lade. Det er jo kundene som gjør jobben så fin! Dessuten er Ultra-butikkene stappfulle av ekstremt kunnskapsrike og kompetente ansatte, og vår viktigste oppgave er jo å selge råvarene med kunnskap, erklærer han.

Få mer inspirasjon til 17. maifesten her.

Russefrokost som varmer og styrker
Chikkelakke, chikkelakke, show-show-show! Har du russ i huset er det bare å ta initiativ for å gi russen en styrkende russefrokost. For det kan de trenge før de skal gå i tog og feste videre. Russefrokosten starter gjerne grytidlig, og vær forberedt på at den gjengen du får hjem ikke alltid er i toppslag.

– Når russen kommer kan de godt være kalde etter en lang natts fest. Gi dem varmen tilbake med hjemmelagd kakao og en «russebolle» når de kommer. Russeboller er hveteboller og melisglasur med rød eller blå konditorfarge! Til frokosten ville jeg satset på energirik og lettspist mat. Tapasboller i tomatsaus, ferske rundstykker, grillede, varme kyllinglår og en pastasalat med paprika, rødløk, fetaost og en god, fransk dressing vil få ben å gå på. Du får alt sammen på Ultra! Drikken sier seg gjerne selv – de er jo russ, men ellers gjør det godt med appelsinjuice og varm te av store kopper, sier russevennen Trapnes.

Sjekk Terjes 17. maioppskrifter.

Kurvfrokost/brunch for venner
Heldige er de som blir bedt på spleisebrunch der alle kan ta med noe godt til fellesskapet! Du inviterer, du organiserer hva alle skal ta med og du stiller med basisen for en lang og hyggelig 17. maisamling. Det vil si smør og nybakt brød eller ferske rundstykker/baguetter, juice, te og kaffe. Husk å kjøpe norske flagg og pynt med bjerkekvister!

– Du ber noen ta med kjøttpålegg, noen salat, noen et grønnsaksfat, noen tar med laks og eggerøre, noen lager en variert osteanretning og noen tar med kake. Har du venner som er flinke med hjemmelaget mat kan du foreslå en fiskemousse og hjemmelaget leverpostei med bacon. Du som står for brødvarene kan kjøpe Ultra Familiebrød som er spesielt grovt og holdbart. Og hvis du vil bake selv, anbefaler jeg mitt eget valnøttbrød – se oppskriften! Invitér til mellom klokken 10 og 11 så gjestene i beste tradisjon får sett litt på barnetogene på TV!

Familiefrokost og eggedosis
17. mai er jo først og fremst en familiedag og mange liker å samles til frokosten. Her skal lillemor vise frem den nye bunaden og pjokken sitt første slips, mormor har igjen strøket 17. maisløyfen fra 1962 og mor og far står på hodet for at alt skal bli så koselig som de har planlagt.

– Det gjelder å ha noe som både store og små liker! Jeg ville satset på godt brød, kokt egg, stekt bacon og røykelaks. Liker du gravlaks med hjemmelaget sennepssaus? Her ser du en oppskrift på både laksen og sennepssausen. Jeg har også en oppskrift på en fristende kabaret – den er det morsomt å servere! Og ikke glem eggedosis til barna – det er 17. mai-tradisjon! Et godt tips: Når barna har spist ferdig gir du dem hvert sitt champagneglass i plast og fargerike tusj. La dem 17. maipynte glassene før du fyller dem med eggedosis – da sysselsetter du dem mens de voksne spiser ferdig og sørger for at eggedosisen serveres på en morsom måte! Til frokostdessert serverer du jordbær med is, oppfordrer vår mann på Lade og inviterer kundene til å la seg friste i Ultras delikatessedisker.

Festmiddag
Kokken vil gjerne presentere to forslag til festmat og byr på egne oppskrifter som kan sette en ekstra spiss på måltidet.

– Jeg synes det alltid blir fest med et deilig skalldyrbord, og på Ultra får du både topp varer og hyggelige priser. Flotte, ferske reker fra Nord-Norge eller Grønland er en stor suksess, og kongekrabben er saftig og kjøttfull. Du supplerer og med blåskjell som smøres inn med ferdig marinade og dampes i hvitvin – da trekker marinaden seg inn i skjellene når de åpner seg og gir et ekstra kikk til smaksløkene. En helkokt ørret eller laks gjør seg svært godt på skalldyrbordet, og inkluderer du friske asparges med hollandaisesaus vil gjestene hylle deg, mener Trapnes. Av øvrige delikatesser til skalldyrbordet kan Ultra friste med hollandaisesaus fra Jacobs´s utvalgte, tzatziki, urtesmør til kongekrabben, aioli til laksen og saltbakte poteter.

Ultras svinenakkerullade (se oppskriften her) er fantastisk god. Servér sammen med wokede rotgrønnsaker, ris og peppersaus og du har en flott festmiddag.

Ingen 17. mai uten bløtkake!
Terje Trapnes elsker å bake og deler her sin favoritt 17. maikake med leserne – bløtkaken.

– Den er superenkel å lage og smaker fantastisk. Ha en strålende 17. mai og gled deg til å arrangere fest, hilser den assisterende ferskvaresjefen på Ultra Lade.

Se alle Terje Trapnes' 17. maioppskrifter her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere