Det ble avgjort på et folkemøte i Lunner tirsdag kveld. Flertallet i folkeavstemningen om 17.maitoget i Lunner stemte for at toget fortsatt skal gå fra Lunner kirke til Lunner barneskole, som det har gjort de to siste årene.

Folkemøtet fant sted i en fullsatt gymsal på Frøystad. Ekstra stoler måtte bæres inn for at alle skulle få plass, skriver Hadeland.net

Les også: Opprør om 17. mai-toget

Opprør mot toget
De siste to årene har debatten rast i spaltene til avisen Hadeland etter at 17. mai-komiteen i Lunner kommune i Oppland valgte å snu togretningen og dermed endret på en over 70 år gammel tradisjon i bygda.

Endringen kom i 2007 etter at fem av kommunens grendeskoler ble lagt ned, og det ble etablert en ny, felles barneskole.

- Mange har reagert på dette, og vil ha toget tilbake i gamle spor. Men nå må vi bli ferdig med denne debatten, med sinte avisinnlegg og beskyldninger i øst og vest, og derfor gjennomfører vi en folkeavstemning, sier kulturkonsulent Svein Olav Karlsen ved Lunner og Gran kulturkontor til Nettavisen.

Men før endringen, «i alle år» har 17. mai-toget startet ved to forskjellige steder, ved Lunner stasjon og ved Lunner omsorgssenter. Togene har så møttes på veien, og alle har deretter gått sammen opp til Lunner kirke.

Den nye togruta starter i motsatt retning, ved Lunner kirke. Deretter går barna ned til Lunner barneskole. Dermed går ikke toget gjennom Lunner sentrum, og de eldre ved omsorgssenteret får heller ikke se de festkledte barna.

192 for
Men de fremmøtte stemte tirsdag og avgjorde 17. maitogdebatten en gang for alle, ifølge kulturkonsulent i Lunner og Gran, Svein Olav Karlsen.

I alt stemte 192 for den nye 17. mai-ruta ved skolen, mens 145 personer ville ha toget tilbake det var gått i alle år.

- Jeg synes det var greit. Folkemøtet ga et klart svar, og vi respekterer majoritetens vilje. Det var hensikten, sier Karlsen til Nettavisen.

Toget gått
Ifølge Karlsen var det mellom 400 og 500 mennesker som hadde møtt fram for å fortelle hva de mente om 17. mai-toget.

- Det var helt fullt, med folk i alle aldre, og et godt engasjement, sier Karlsen.

Folk tok resultatet med fatning.

- Reaksjonen var litt forskjellig. Det er jo snakk om tradisjon og historie her. Det er ikke bare bare å fjerne merkesteiner. Det mange er vant til, er for eksempel at 17. maitoget går oppover lia til kirkebakken. Nå må man istedet prøve å lage et arrangement som også ivaretar kirkebakken og Lunner omsorgssenter, der de gamle bor. De eldre ble sviktet det det første året med 17. maitog etter ta omleggingen ble gjort. I fjor var det et brukbart arrangement på stedet, og vi håper at vi skal få det til videre, sier ham.

Karlsen forteller at noen var glade for avgjørelsen, mens for andre var 17. mai toget gått.

- Jeg håper at folk ikke lar seg prege i all ettertid, sier han.