TRONDHEIM (NTB): De som vil være garantert sol og varme 17. mai, bør dra nord for Dovre. Godværet i nord ser ut til å holde seg til over pinse.

Trøndere og nordlendinger er ikke akkurat bortskjemt med godvær 17. mai. Men i år ser det ut til at de for en gangs skyld kan feire nasjonaldagen uten paraplyer og regntøy. Både Trondheim og Tromsø får trolig solskinn og temperaturer opp mot 20 grader, opplyser vakthavende meteorolog Bjørn Røsting ved Meteorologisk institutt til NTB.

Sjekk 17. mai- og pinseværet hos deg på Nettavisens værsider her

Front gir hodebry
For Sør-Norge er det ikke like lett å spå. «Det vanskelige 17. mai-været gir hodebry», tvitrer Meteorologisk institutt.

- Grunnen til hodebryet er at vi har en skarp front fra sør til nord over Sør-Norge. Vinden blåser langs fronten, så den beveger seg lite øst-vest. De små bevegelsene i fronten er vanskelige å varsle, sier Røsting.

Men 17. mai-været blir ikke helt ille, trøster han.

HTML EMBED

- Det kan komme noen byger sør og vest for Oslo, men de blir nok ikke særlig kraftige. Og vi kan få temperaturer over 20 grader, iallfall i østlige områder.

Ta 17. mai-bilde og vinn allværskamera

Varm pinse
Også i pinsen kan det komme noen regnbyger østafjells. Men temperaturene er på vei oppover. Til tross for bygene kan det bli godt og varmt.

Også Vestlandet, både sør og nord for Stad, vil stort sett få pent vær. Men det kan komme noen regnbyger mot slutten av pinsen.

Lørdag og søndag kan det blåse liten kuling på trøndelagskysten. Bortsett fra det, ligger Midt-Norge an til å få knallvær. I Trøndelag kan temperaturene komme over 20 grader både pinseaften, 1. og 2. pinsedag. Østlig vind gir mye solskinn.

Også Nord-Norge vil stort sett få fint pinsevær, men det kan komme noen regnbyger i Øst-Finnmark, sier Røsting.

Men det er for tidlig å pakke vekk ullklærne i nord. Selv om tromsøværingene kan få rundt 20 grader på nasjonaldagen, faller tempen til under 10 grader på lørdag. Det samme gjelder Nordland og Finnmark, der temperaturen langs kysten trolig vil ligge på 3-4 grader.

Trøsten er at temperaturen vil stige litt lenger ut i pinsen, som varer ut mandag. (©NTB)

Følg Nettavisens 17. mai-liveblogg her:

HTML EMBED