17.170 asylsøkere til Norge

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Afghanistan, Eritrea, Somalia og Irak dominerer søkelisten.

12.01.10 13:56

17.170 personer søkte om asyl i Norge i fjor, viser foreløpige tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Det er 19 prosent flere enn i 2008 - og under prognosen på 18.500 i fjor vår. De fleste av søkerne kom fra Afghanistan, Eritrea, Somalia og Irak.

Rundt 3.960 personer har søkt om asyl i et annet europeisk land og skal derfor returneres dit.

Lover rask behandling
- Selv om tiltakene viser resultater, er det for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner. Derfor vil regjeringen gjennomføre de innstrammingene som ligger i «Soria Moria II». Det kan også bli nødvendig med ytterligere innstramminger på sikt, sier justisminister Knut Storberget.

Han ønsker en rask behandling av sakene:

- At saksbehandlingen skjer effektivt og raskt, er mer humant både for de som får opphold og for de som må forlate landet, sier Storberget.

Frp vil ha lukkede mottak
Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, er langt fra fornøyd:

- Den asyltilstrømningen som er til Norge i dag kan ikke fortsette. Asylmottakene er fulle og kommunene er presset til å ta imot asylsøkere. Dette går ut over asylsøkere og kommunenes innbyggere, sier Amundsen til Nettavisen.

Hans løsning på saken er:

- Det vi trenger for å stramme inn er en klarere og tydeligere asylpolitikk. Der man raskere returnerer de som ikke skal være her, og at asylsøkere settes i lukkede mottak hvor de sitter de enten får opphold eller skal sendes ut av landet.

- Kriminelle kan fritt komme tilbake
I 2009 ble 4.359 personer uten lovlig opphold uttransportert fra Norge, hvorav 3.340 av de uttransporterte var tvangsmessige returer, opplyser Politiets Utlendingsenhet (PU).

- Å transportere ut straffedømte er vår prioritet nummer én. Men de kan fritt kan komme tilbake til Norge, fordi det ikke finnes grensekontroll i EU- og Schengen-området, sier sjef for PU, Ingrid Wirum, til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.