*Nettavisen* Nyheter.

175 opprørere drept i Syria

Over 175 Al-Nusra og Liwa al-Islam krigere er drept i et angrep fra regjeringsstrykene utenfor Damaskus i  Syria.

26.02.14 15:53

175 syriske opprørere er drept i et angrep fra syriske regjeringsstyrker, melder det syriske nyhetsbyrået SANA. Blant dem flere utenlandske krigere.

Det statlige nyhetsbyrået melder onsdag at de fleste av de drepte tilhører islamistgruppene Al-Nusra og Liwa al-Islam.

- Vi vet ikke om noen med norsk tilhørighet er involvert i denne saken, sier utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til Nettavisen.

- Men det er heller ikke overraskende, legger han til.

Fakta

Om opprørsgrupper i Syria

Slår ned på terrorister
- Denne operasjonen er et resultat av å slå ned på væpnede terroristgrupper i Øst-Ghouta. Det er en del av utarbeidelsen av hæren for å hindre terrorister fra å infiltrere dette området, sier en feltsjef til SANA.

Sterke bilder
Nyhetsbyrået har publisert mange sterke bilder. Flere av bildene viser likene som ligger igjen etter angrepet.

Nordmenn i Al-Nusra
De aller fleste nordmenn som velger å reise til Syra er knyttet til Al Nusra-gruppen, også kjent som en av de største islamistgruppene i Syria. Al-Nusra er kjent for svært brutal krigføring.

- Al-Nursa Front er en al-Qaida-gren i Syria, sier journalist og ekspert på den syriske motstandsbevegelsen, Aron Lund, til Nettavisen.

- Den har også en gren i Libanon. Det er for øyeblikket den største al-Qaida-grenen i verden, skulle jeg tro, sier han.

Lund sier gruppen ble formelt dannet i Syria av irakiske jihadister i januar 2012.

Terror-tatt
I midten av februar ble en 22 år gammel norsk-pakistansk mann pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter å ha deltatt i krigshandlinger i Syria.

PST hevder at mannen er tilknyttet de islamistiske organisasjonene Al-Nusra og ISIL, begge Al Qaida-knyttede terrororganisasjoner, og begge oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Selv nekter terrorsiktede straffskyld.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Klikk på bildet for å forstørre.

Den syriske hæren tok liv av over 175 opprørere i syria onsdag. Bilde viser hærsoldatene på plassen hvor flere av de drepte ligger. Foto: Sana/ REUTERS

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilde viser likene av flere drepte opprørere etter at de i et bakholdsangrep fra den syriske hæren ble drept. Foto: Sana/ REUTERS

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk på gaten igjen etter at president Bashar al-Assads militærstyrker angrep over hundre opprørere. Foto: Ammar Abdullah/ REUTERS


Knyttes til Al-Nusra

- De norske krigerne i Syra har ikke nødvendigvis samme intensjoner som de mest ekstreme islamistene. De reiser med gode intensjoner. De reiser ofte fordi de har sett all den elendigheten på internett. De ser på det syriske folket som sine brødre og søstre. Det er det som motiverer dem. De slutter seg til den gruppen som er mest aktiv og målrettet, sier en anonym kilde, som selv jobber aktivt med de norske tilreisende i Syria, til Nettavisen.

- Vi støtter ikke nødvendigvis brutaliteten Al-Nusra står bak, men de er i det minste aktive, de slåss hardt og vi kjemper skulder ved skulder for å bekjempe Assad, legger han til.

Nettavisens kilde forteller at det er cirka 50 "norske" opprørere i Syria.

- Våre offisielle tall er et sted mellom 30 og 40 opprørere. Men det er ikke sikkert vi har kontroll på alle, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Nettavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.