Gå til sidens hovedinnhold

18-åring siktet for å ha delt video av moskémassakre

- Alle som sitter på drapsvideoen eller deler den, risikerer fengsel, sier newzealandsk politi.

En 18-åring møtte mandag for retten på New Zealand siktet for å ha videreformidlet videoen av massedrapene i Al Noor-moskeen i Christchurch i New Zealand, melder NTB.

Newzealandsk politi sier alle som er i besittelse av videoen eller deler den, risikerer fengsel, melder Radio NZ på New Zealand.

18-åringen er også siktet for å ha publisert et bilde av moskeen med meldingen «mål oppnådd» og for å ha oppfordret til vold.

Strafferamme: 14 års fengsel

Strafferammen er 14 års fengsel for hvert punkt i siktelsen, ifølge påtalemyndigheten. Siktede ble ikke løslatt mot kausjon.

Dommeren ga beskjed om at 18-åringen skal møte i retten igjen 8. april.

Etterforskere opplyser at de så langt ikke har grunn til å tro at tenåringen har direkte tilknytning til angrepene, der australske Brenton Tarrant er så langt er siktet for å ha drept én person. Så langt er 50 personer bekreftet drept i angrepene fredag mot moskeene Al Noor og Linwood i Christchurch.

Fjernet 1,5 millioner videoer på 24 timer

I de første 24 timene etter moskémassakrene på New Zealand, fjernet Facebook 1,5 millioner opplastede videoer som skal vise skytingen.

1,2 millioner av dem ble blokkert ved opplasting, ifølge Facebook.

– Ut av respekt for menneskene som er rammet av denne tragedien og som følge av bekymring fra lokale myndigheter, fjerner vi også alle redigerte versjoner av videoen, skriver Mia Garlick i Facebook New Zealand på Twitter.

Facebook ble varslet av politiet om livesendingen like etter at den startet og slettet både den aktuelle Facebook-kontoen, Instagram-kontoen og videoen.

- Vi fjernet også enhver hyllest eller støtte for ugjerningen og gjerningspersonen eller gjerningspersonene så fort vi ble oppmerksom på det, opplyste Garlick fredag.

50 mennesker ble drept da en høyreekstrem australier angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand. Ifølge flere medier er 28 år gamle Brenton Tarrant den siktede.

Ugjerningen ble etter alt å dømme filmet og sendt live på Facebook mens den foregikk. Videoen, som raskt ble forsøkt fjernet fra internett, viser et stort antall mennesker som blir skutt.

(©NTB)

Les også

Skjerpet vakthold ved norske moskeer etter New Zealand-terror: - Bekymrer oss

Kommentarer til denne saken