NTB-AFP-Nettavisen: 18 år gamle Abdullakh Anzorov, som halshogde læreren Samuel Paty (47) i Paris, hadde hatt kontakt med en russisktalende jihadist i Syria, oppgir en kilde med nær kjennskap til etterforskningen.

Identiteten til 18-åringens kontakt i Syria er ikke fastslått, ifølge kilden. Le Parisien skriver at den antatte kontakten er funnet via en IP-adresse som kan spores til Idlib-provinsen i Syria.

Tsjetsjensk-fødte Abdullakh Anzorov (18) ble drept av politiet like etter at han hadde drept læreren Samuel Paty fredag. Han ble stukket med kniv flere ganger, og fikk hodet skåret av, på vei hjem fra skolen i forrige uke.

Drapet har blitt karakterisert som en terrorhendelse, og et angrep på ytringsfriheten i Frankrike.

Sju personer siktet

I forkant av drapet var Paty blitt utsatt for en hatkampanje på internett fordi han hadde vist karikaturer av profeten Muhammed i en time der temaet var ytringsfrihet.

Bakgrunnen for drapet var at Paty hadde vist fram Muhammed-karikaturer i timer om ytringsfrihet.

Sju personer er nå siktet for medvirkning til drapet, deriblant to tenåringer på 14 og 15 år som hjalp 18-åringen med å identifisere læreren. Som belønning ga han mellom 300 og 350 euro til en mindre gruppe elever, ifølge påtalemyndigheten.

Anzorov var selv ikke fra forstaden Conflans-Sainte-Honorine, der Paty underviste. 18-åringen kom fra Tsjetsjenia til Frankrike som flyktning for seks år siden. Han bodde i Evreux i Normandie, cirka 10 mil fra åstedet.

Demonstrasjoner

I en rekke franske byer viser folk nå avsky etter knivdrapet. Drapet vekker minner om terrorangrepet mot Charlie Hebdo og ytringsfriheten. Flere bar plakater med påskriften «jeg er lærer».

– Vi vil forsvare friheten, sa Frankrikes president Emmanuel Macron under en seremoni der den drepte læreren Samuel Paty ble hedret med Æreslegionen.

Les egen sak: Drept fransk lærer fikk landets fremste utmerkelse