Gå til sidens hovedinnhold

18-åringer i Finnmark har dårligst tenner i landet

18-åringer i Finnmark har nesten tre ganger så mye hull i tennene enn dem i Oslo.

10,5 prosent av alle 18-åringer i Norge som har vært til tannhelseundersøkelse, har hatt karies (tannråte, journ. anm.) Det kan være snakk om tenner som (er ødelagt) har hull, er mistet eller som har en fylling etter hull.

I tallene Nettavisen har hentet inn fra Helsedirektoratet kommer det fram at Finnmark er det fylket hvor flest 18-åringer har dårlige tenner. Så mange som 18,6 prosent av 18-åringene i det nordligste fylket har ni eller flere tenner med hull eller fyllinger, eller som er trukket på grunn av karies.

Oslo er fylket hvor færrest har så dårlige tenner med 6,9 prosent. Det vil si at Finnmark har nesten tre ganger så mange med dårlige tenner enn hovedstaden. Gjennomsnittet for hele landet er 10,5 prosent. (Se tallene for alle fylkene i faktaboksen.)

Hedmark er best

Finnmark kommer også dårligst ut på andelen 18-åringer som aldri har hatt hull i tennene. Kun 12,5 prosent har plettfrie tenner. Her er det Hedmark som topper statistikken med 26,6 prosent, eller mer enn dobbelt så mange som 18-åringene i Finnmark. Gjennomsnittet for hele landet er 19,8 prosent.

Seniorrådgiver Ragnhild Nordengen i avdeling for allmenhelsetjenesten i Helsedirektoratet sier at funnene er bekymringsverdige.

- Vi har sett over flere år at Finnmark har dårligere tannhelse blant barn og unge enn resten av Norge, sier Nordengen til Nettavisen.

Les også: Derfor skal du vaske tannbørsten i oppvaskmaskinen

Få tannleger er trolig hovedårsaken

- Hva kan være årsaken til denne forskjellen?

- Det kan være sammensatt men jeg antar at en hovedårsak er at Finnmark har hatt problemer med å få ansatt tannleger, og at de har hatt stor turn-over i stillingene. Innbyggerne er lite vant med å bruke tannleger, noe som påvirker tannhelsen.

Hun kan fortelle at de nå ser en positiv utvikling i nord. Og at det er spesielt ett tiltak som har fungert.

- Vi ser en bedring etter at tannlegeutdanningen kom til Tromsø i 2004. Tidligere ble det kun utdannet tannleger i Bergen og Oslo. Vi ser nå at det utdannes tannleger fra Finnmark som flytter tilbake etter endt utdanning. Det er ikke enkelt å få fagpersonell til distriktene, og i alle fall i Nord-Norge og Finnmark har man hatt store utfordringer, sier Ragnhild Nordengen.

Les også: Theas (26) tannlegeskrekk kostet 250.000

Prøver å bedre tannhelsen

Helsedirektoratet jobber med å utvikle en veileder om tannhelse til barn og unge, som de håper skal bedre tannhelsen over hele landet.

- Tannhelsen blant barn og unge er generelt god, men den må vedlikeholdes med forebygging. Det er bekymringsverdig at noen barn har dårligere tannhelse. Vi ser både geografiske og sosiale ulikheter. Det kan også være ulikheter innenfor hvert fylke, som ikke kommer fram i denne statistikken. I veilederen som nå utarbeides ser vi blant annet på hvilke anbefalinger vi skal utforme for å bedre tannhelsen for de barna som har dårligere tannhelse enn andre.

Les også: Staten tar regninga for tennene dine

Forebyggende arbeid har effekt

- Har dårlige tenner i barndommen noe å si for tannhelsen senere i livet?

- Ja det kan det absolutt ha. Det er viktig å etablere gode vaner tidlig. Det er vist sammenheng mellom tannhelse i barndommen og senere i livet, sier Ragnhild Nordengen.

Hedmark skiller seg positivt ut på statistikken og har den høyeste andelen av 18-åringer som ikke har hull i tennene.

- Det kan sikkert ha mange forklaringer, og noe kan ha sammenheng med at Hedmark har hatt mye fokus på forebyggende arbeid. De har hatt prosjekter som går på bedre folkehelsen.

18-åringer er det siste årskullet som har gratis undersøkelse og behandling hos den offentlige tannhelsetjenesten.

- Helsedirektoratet mener det er viktig å ha data for å kunne følge med i utviklingen av tannhelsen blant barn og unge. Tallene baserer seg på 76 prosent av 18-åringene, dvs. de som var til undersøkelse. De resterende 24 prosentene har vi ikke data på.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger