Det siste døgnet har 18 mennesker med covid-19 dødd i Stockholm-området, opplyser helsedirektør Björn Eriksson i den svenske hovedstaden.

– Vi skal gå til det høyeste beredskapsnivået, katastrofenivået, sier Eriksson onsdag kveld.

Les også: Siste nytt om koronasituasjonen i Sverige

Bare i den svenske hovedstadsområdet er 1070 personer smittet. Det er en økning på 111 personer det siste døgnet, melder blant andre Expressen.

300 pasienter er innlagt på sykehus, 65 på intensivavdelingen.

– Vi står overfor en unik medisinsk situasjon uten sidestykke i moderne historie, sier Eriksson ifølge den svenske avisen.

Helsevesenet endres

– Stormen er her. Vi vet ikke hvor sterk den kommer til å bli, men vi er midt oppe i den.

– Vi fokuserer nå bare på akuttbehandling som ikke kan vente. Helsevesenet forandres helt i løpet av noen uker, sier Eriksson.

Les også: Italia: Antall nye smittetilfeller faller for fjerde dag på rad

Hva som skjer videre er altfor tidlig å si:

– Jeg skulle ønske jeg kunne gi en klar beskjed om hvor langt vi har kommet i stormen. Men jeg kan ikke. Trendene er tydelige og vanskelige - og dette vil bli vanskeligere og verre.

Vanskelig tid for helsevesenet

Han henvendte seg også til folk innenfor helsesektoren:

– Vi oppfordrer til alle med medisinsk utdanning til å gjøre det de kan for å håndtere situasjonen, og vi ber alle som jobber deltid om å jobbe mer.

Les også: Søta bror åpner kranene: «Kjære, vakre Sverige. Hva driver dere med?»

Ifølge helsedirektøren kan helsevesenet i Stockholm vente seg en vanskelig tid de neste ukene. Han benyttet samtidig anledningen til å takke helsepersonell som han mener gjør en enestående innsats.

Smittetallene i Sverige som en helhet ligger rundt 2500 og antallet koronadødsfall har passert 40, opplyste Folkhälsomyndigheten på en pressekonferanse tidligere onsdag.

Han opplyser også at andelen smittede over 70 år blir stadig flere.

– Vi har en ganske markant økning i antallet smittede, erkjenner han.