Gå til sidens hovedinnhold

18 milliarder i inkassokrav

Nordmenn skylder milliarder til inkassobyråene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Inkassokrav for mer en 18 milliarder kroner er nå registrert med betalingsanmerkning, viser ferske tall fra kredittopplysningsbyrået Experian.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 215 millioner mer enn i fjor. En halv milliard mer enn for halvannet år siden.

Menn verstingene
Menn er verst når det kommer til å skylde penger. Av 159.227 personer, er 102.832 menn.

– Det er en alvorlig situasjon å komme i og å være i over lang tid, men når et krav blir betalt, slettes betalingsanmerkningen umiddelbart, sier Gabor Molnar, direktør i Experian i en pressemelding.

Den største gruppen dårlige betalere er menn mellom 35 og 39 år. Til sammen utgjør menn i alderen 35-44 år nærmere 20 prosent av landets dårlige betalere.

– Det betyr trolig at det er mange med boliglån som har kommet i et økonomisk uføre og som kan få ytterligere problemer hvis renten stiger enda mer, mener Molnar.

Skylder også mest
To av tre dårlige betalere er menn. Og de skylder også mest. Kravene mot menn utgjør 14,6 milliarder kroner, fem ganger mer enn kvinnenes 3,5 milliarder.

Det er likevel viktig å merke seg at kvinnenes krav har større prosentvis økning enn mennenes.

Betalingsanmerkning
En betalingsanmerkning kommer som et resultat av en ubetalt regning som heller ikke er betalt ved inkasso. Den blir derfor oversendt til rettslig inndriving.

Betalingsanmerkninger registreres hos kredittopplysningsbyråene, og resultatet er blant annet at skyldnere kan få vanskeligheter med å foreta kredittkjøp eller få nye lån og forsikringer.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene