18 prosent flere pasienter søkte om erstatning i fjor

Oslo (NTB): 5.100 personer søkte i fjor Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om erstatning. Det er en økning på 18 prosent fra året før.

- Dette viser at pasienter i større grad enn tidligere vet at de kan søke NPE om erstatning dersom de har fått en skade etter behandling i helsetjenesten, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad til Aftenposten.

Han forklarer økningen på 18 prosent fra 2011 til 2012 med stor medieoppmerksomhet rundt pasientskader, samt dårlig pasientsikkerhet og problemer i helsetjenesten. Mye medieomtale av saker som handler om skader etter svineinfluensavaksinen Pandemrix har også bidratt til at flere henvender seg til NPE, mener Jørstad.

Det er en overvekt av krav knyttet til feilbehandling innenfor ortopedi og kreft.

Økningen indikerer ikke at det skjer flere feil i helsetjenesten, mener Jørstad. Men skadesaker meldes tidligere enn før, samtidig som noen flere mindre alvorlige skader og lavere erstatningskrav blir meldt inn. Dessuten er det mørketall når det gjelder pasientskader, og det er grunn til å tro at det skjer langt flere skader hvert år enn det NPE får beskjed om, mener han.

Gjennomsnittlig tar det ett år fra NPE har erkjent at man har rett på erstatning, til beløpet blir utbetalt. Jørstad innrømmer at dette tar for lang tid. Han påpeker at kortere saksbehandlingstid derfor har høy prioritet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.