18.000 drap på fire år

Foto: AP (AP)

Nå tar USA opp kampen mot de meksikanske narkotikabandene.

Hillary Clinton varslet omfattende tiltak mot det økende narkotikaproblemet i Mexico da hun besøkte landet tirsdag.

Den amerikanske utenriksministeren forsikret om at USA ville gjøre mer for å bekjempe den enorme etterspørselen av narkotika i det amerikanske markedet. I tillegg vil hun innføre tiltak som skal redusere den illegale smuglingen av våpen fra USA inn til Mexico. Svært mye av våpnene som blir benyttet av meksikanske narkokarteller er kjøpt lovlig i USA og smuglet over grensa til Mexico.

- Disse bandene kjemper mot oss begge, sa Clinton.

1,6 milliarder
USA og Mexico diskuterte blant annet det såkalte Merida-initiativet, som er et amerikansk bistandsprogram på 1,6 milliarder dollar med mål om å få bukt med de meksikanske narkotikakartellene, melder BBC.

Men pengene skal også gå til å løse sosiale problemer.

- Nedgangen i den økonomiske veksten har bidratt til at flere unge mennesker blir rekruttert til narkotikahandelen, sa Clinton.

Hensikten skal være å styrke institusjoner, styrke grenseovergangene og bygge opp lokalsamfunnene i områdene langs den meksikanske grensen.

18.000 drap
Det har vært rundt 18.000 narkotikarelaterte drap i Mexico siden 2006. Meksikanske myndigheter har forsøkt å ta opp kampen mot narkobandene med omfattende kampanjer hvor både hæren og enorme politistyrker har blitt mobilisert.

Men så langt har dette forsøket mislykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.