RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

18.750 dødsdømte personer i verden

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Folk blir henrettet for lovbrudd som sodomi, blasfemi, hekseri, utroskap og narkotika, ifølge Amnestys årlige dødsstraffrapport.

Tirsdag frigjør Amnesty International sin årlige rapport om dødsstraff og henrettelser.

Ved slutten av 2011 var det omtrent 18.750 dødsdømte i verden, og minst 676 ble henrettet, ifølge rapporten.

Men henrettelser gjennomført i Kina er ikke inkludert i tallene fra Amnesty. Det skyldes at kineserne nekter å offentliggjøre sine tall på henrettelser fordi de mener det er en statshemmelighet.

Amnesty anslår at det ble gjennomført flere tusen henrettelser i Kina i 2011. I tillegg anslår de at det finnes store mørketall i Iran, og at det reelle tallet trolig er det dobbelte.

- Stadig færre land
Et lyspunkt i rapporten er at det stadig er færre land som praktiserer straffemetoden. Ifølge Amnesty er det en reduksjon på en tredjedel de siste ti årene.

- Det er svært gledelig å registrere at flesteparten av landene i verden har gått bort fra dødsstraffen, sier generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, i en uttalelse.

Bare 20 av i alt 198 land gjennomførte henrettelser i 2011, noe som utgjør om lag ti prosent av alle land i verden.

- Vårt budskap til det lille mindretall som fremdeles praktiserer dødsstraffen, er derfor at de er i fullstendig utakt med resten av verden, og at de nå må forstå at de mister all troverdighet hvis ikke de avskaffer denne grusomme, umenneskelige og fornedrende straffemetoden, sier Egenæs.

Økning i enkelte land
Derimot har det vært en økning i antall henrettelser i enkelte land. I Midtøsten har det vært en sterk økning i registrerte henrettelser med nesten 50 prosent flere henrettelser enn året før.

Det er fire land som sto for 99 prosent av alle de registrerte henrettelsene i Midtøsten og Nord-Afrika.

Irak utførte minst 68 henrettelser, Iran utførte minst 360, Saudi-Arabia sto for minst 82 og Jemen hadde minst 41 henrettelser i fjor.

- Den arabiske våren var både en seier og en utfordring for menneskerettighetene. Dessverre viser det seg at i redsel for at våren skulle spre seg, har flere regimer strammet nettet for å kneble og skremme sine motstandere. Den økte bruken av dødsstraff i regionen er trolig en del av dette bildet, sier Egenæs.

Hekseri og blasfemi
Blant de 20 landene som gjennomførte henrettelser i 2011, ble det praktisert henrettelsesmetoder som henging, skyting, halshogging og giftsprøyte.

Lovbruddene som førte til dødsstraff, varierer fra drap, sodomi, blasfemi, utroskap til narkotikaforbrytelser. I tillegg finnes det eksempler på at folk har blitt henrettet for hekseri og salg av menneskebein.

Mange dødsdømte blir ifølge Amnesty dømt til døden som følge av tilståelse under tvang.

Enestelandet i Europa
Hviterussland er det eneste landet i Europa som gjennomførte henrettelser i fjor. På det amerikanske fastlandet er det USA som er alene om å henrette fanger.

Likevel er det en positiv utvikling å spore i USA, ettersom stadig flere delstater velger å avskaffe dødsstraff.

- Selv blant den lille gruppen av land som henrettet noen i 2011, kan vi se noen forbedringer. Det er små skritt det er snakk om, men det har vist seg tidligere at mange små skritt kan føre til avskaffelse av dødsstraffen, sier Egenæs.

Norge får ros
Amnesty International Norge hyller den norske regjeringens engasjement rundt dødsstraff, som har varslet at de vil forsterke innsatsen mot dødsstraff fram mot den neste Verdenskongressen mot dødsstraff i Madrid i 2013.

- Dette er svært positive signaler fra regjeringen, og med felles fokusert og målrettet innsats er vi sikre på at vi en dag skal få oppleve en verden hvor dødsstraffen er forvist til historiebøkene, avslutter Egenæs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere