*Nettavisen* Nyheter.

19-åring siktet for grovt uaktsomt bildrap

To personer omkom og tre ble skaet i en frontkollisjon mellom to biler på fylkesvei 18 i Lier i Buskerud sent lørdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB/scanpix)

17.02.14 18:38

(Drammens Tidende): En 19 år gammel mann er siktet for grovt uaktsomt bildrap etter dødsulykken i Lier sent lørdag kveld, skriver DT.no.

Et samboerpar i 80-årene mistet livet i ulykken. To skadde søstre blir skrevet ut fra sykehuset mandag.

En ung mann kom fysisk uskadd fra ulykken. Alle de fem involverte personene er fra Lier, men en av jentene skal ifølge politiet nå være bosatt i Follo.

Høy fart?

I siktelsen ligger det blant annet at politiet mistenker at 19-åringen har hatt høy hastighet, og høyere enn den tillatte fartsgrensen (60 km/t) på stedet. 19-åringen kjørte en Toyota Hiace og politiet har slått fast at han har kommet over i feil kjørebane, og kollidert med en Toyota Yaris. Det var i den lille personbilen de omkomne var passasjerer.

Blodprøve

Ifølge politiadvokat Birgit Austad i Søndre Buskerud politidistrikt er det rutinemessig tatt utvidet blodprøve av den unge liermannen, uten at det skal være noe hovedspor i etterforskningen.

– Vi har gjennomført ett avhør av den siktede. Hva som er kommet fram vil vi ikke kommentere nå i og med at vi skal avhøre flere både vitner og involverte, sier hun.

De to skadde jentene er barnebarn av den omkomne kvinnen (80). Det var kvinnen på 20 år som kjørte bilen med de fire i. Den omkomne mannen (87) satt i forsetet, og hans samboer satt på høyre side i baksetet i den lille bilen.

Sjåføren (19) av kassebilen er også fra Lier.

Flere avhør i vente

I løpet av de kommende dager må den unge mannen påregne flere avhør. Han er på frifot, møter til politiets avhør, men hans førerkort er inndratt, forteller Austad.

Dersom har blir dømt for uaktsomt bildrap er det fengselsstraff i inntil tre år. Finner retten at omstendighetene har vært særdeles skjerpende er maksimumsstraffen fengsel i inntil seks år.

Etter det Drammens Tidende forstår er ikke 19-åringen noen kjenning av politiet.

Fylkesvei 18

Ulykken skjedde på fylkesvei 18, mellom Lierkroa og Gullaug kl. 23.20 lørdag kveld.

Politiet har søndag avhørt en rekke vitner, og har også gjort seg ferdige med de nødvendige undersøkelser på ulykkesstedet. De vil ikke fortelle hvilke informasjoner dette har gitt dem, med unntak av at de slår fast at den 19-åringen har kommet over i feil kjørebane.

Mandag formiddag ble den 19 år gamle sjåføren siktet for uaktsom kjøring.

- Men siktelsen kan bli utvidet senere, sier politiadvokat Birgit Austad ved Søndre Buskerud politidistrikt. Hun var mandag formiddag på åstedsbefaringen.

19-åringen er avhørt, men hun vil ikke si noe nærmere om avhøret foreløpig.

Moderate skader

– De tre skadde, to kvinner og en mann, er innlagt på sykehuset i Drammen. To har moderate skader, mens en er lettere skadd, opplyser operasjonsleder Hunshamar.

– Jentene er lettere skadd, er stabile og har det etter forholdene greit. 19-åringen er fysisk uskadd og ble utskrevet fra sykehuset mandag kveld, forteller Lena Skotland i Vestre Viken HF til dt.no.

Søstrene ble ifølge pressevakten i Vestre Viken HF utskrevet fra sykehuset mandag ettermiddag.

Voldsomt sammenstøt

Fartsgrensen på stedet er 60 km/t, men politiet kan ikke fortelle noe om hvor høy hastighet bilene har hatt, eller om hvor lange eventuelle bremsesporene er.

Sammenstøtet har vært så kraftig at de to bilene som frontkolliderte lå 50 meter fra hverandre etter sammenstøtet, og at vrakdeler fra bilene lå strødd utover et stort område.

Den lille personbilen der de omkomne og de to jentene satt har svært omfattende skader, spesielt på passasjersiden.

Varebilen den unge mannen fra Lier kjørte veltet på grunn av sammenstøtet og ble liggende med førersiden ned mot kjørebanen. Denne bilen har også store skader i frontpartiet.

Vegvesenets ulykkesgruppe var natt til søndag på plass på åstedet sammen med politiet for å gjøre undersøkelser.

Les flere saker fra DT.no her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.