*Nettavisen* Nyheter.

19 av 21 sykehus holder sine tabber hemmelige

Oslo (NTB): Kun to av 21 sykehus offentliggjør uønskede hendelser på sine hjemmesider, ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Rådet er skuffet på vegne av pasientene.

Landets sykehus er pålagt å rapportere til myndighetene om alle pasientskader og forhold som kan ha ført til skade. Men bare to sykehus er åpne om uheldige hendelser ved å publisere disse på internett. Dermed er det få pasienter som får kjennskap til statistikken før de velger sykehus, viser en undersøkelse som Forbrukerrådet har gjennomført.

Undersøkelsen ble fullført i september. Forbrukerrådet mener resultatet er nedslående. Kun to av helseforetakene i undersøkelsen, Helse Bergen og Sykehuset i Østfold, offentliggjør uønskede hendelser på sine hjemmesider.

Elleve av de 21 foretakene har ingen tidsplan for når de skal begynne med offentliggjøring av slike hendelser. Fem foretak (UNN, Helgelandssykehuset, Helse Førde, St. Olavs hospital og Ahus) har planer om å gjøre det i nærmeste framtid. Tre av foretakene (Helse Fonna, Nordlandssykehuset og Vestre Viken) har ikke svart på undersøkelsen.

- At pasienter ikke har mulighet til å sammenligne uønskede hendelser i forbindelse med valg av sykehus, er i seg selv uheldig. Men hemmelighold av potensielt farlige situasjoner, sier også noe om kulturen ved de ulike sykehusene, noe som er viktig for pasientene, sier Terje Kili som er fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.