Gå til sidens hovedinnhold

- 2,2 millioner mennesker vil dø i et atomangrep mot Seoul og Tokyo

Et amerikansk angrep mot Nord-Korea øker risikoen for et motangrep mot Japan og Sør-Korea.

Japanske aviser skriver at Tokyo nå skal begynne å innføre evakueringsøvelser på nyåret i tilfelle atomangrep fra Nord-Korea. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, generalløytnant H.R. McMaster, sa også nylig at risikoen for krig med Nord-Korea øker daglig.

Dersom USA faktisk går til et militært forkjøpsangrep mot Nord-Korea, kan dette øke risikoen for at Nord-Korea svarer med et militært angrep, som også kan inkludere atomangrep mot Sør-Korea og Japan, skriver det anerkjente overvåkingsprosjekt 38 North som holder til i Washington D.C.

38 North, som analyserer den spente situasjonen i Nord-Korea, lagde et estimat tidligere i høst på hvor mange mennesker som ville rammes av et nordkoreansk atomangrep mot de folkerike byene Seoul og Tokyo.

«En atomdetonasjon over Seoul og Tokyo med Nord-Koreas nåværende estimerte våpenytelse, kan resultere i opptil 2,1 millioner dødsfall og 7,7 millioner skadde», skriver 38 North.

38 North har utarbeidet ulike scenarioer for hvordan et nordkoreansk atomangrep vil ramme befolkningen i Seoul og Tokyo, avhengig av befolkningstetthet, antall atomvåpen og størrelse på landets atomvåpen. Tidligere i høst gjennomførte Nord-Korea nok en atomprøvesprengning med det som antas å ha vært en langt kraftigere hydrogenbombe.

- I verste fall kan 3,8 millioner dø
Eksperter utelukker ikke at Nord-Korea på sikt vil være i stand til å oppgradere atomvåpenarsenalet med de langt kraftigere hydrogenbombene, som har en estimert sprengkraft på mellom 108 og 250 kilotonn.

«Flere atomvåpendetonasjoner over både Seoul og Tokyo, basert på estimater over Nord-Koreas nåværende våpenytelse, vil kunne resultere i alt fra 400.000 til 2 millioner dødsfall. Med ytelsen til hydrogenbombe og med samme antall våpen, vil antall dødsfall kunne variere fra 1,3 millioner til 3,8 millioner,» skriver 38 North.

Stoltenberg advarer
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer om at krig med Nord-Korea vil bli en katastrofe med konsekvenser for hele verden.

Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden, sier Stoltenberg.

Situasjonen i Nord-Korea blir et viktig tema når utenriksministrene i NATO samles til møte i Brussel tirsdag og onsdag.

Den siste tida har spenningen økt, fastslår NATO-sjefen.

- Det skyldes Nord-Koreas uforsiktige og uansvarlige oppførsel. De tester atomvåpen. De tester raketter. Og vi ser at rakettene har en slik rekkevidde at de kan nå Europa og Nord-Amerika. Det er grunnen til at vi nå må legge maksimalt press på Nord-Korea, sier han.

Trosser advarsler
USA og Sør-Korea trosser nordkoreanske advarsler og har satt i gang sin største felles øvelse av luftstyrker noensinne.

Over 230 fly – inkludert seks såkalte stealth-kampfly og flere F-35, modellen som skal bli Norges nye kampfly – deltar i årets utgave av den sørkoreanske øvelsen Vigilant Ace, melder Reuters. Øvelsen skal pågå fram til fredag.

Nord-Korea fordømmer øvelsen og kaller den en provokasjon. Ifølge statlige medier vil øvelsen trappe opp spenningen på Koreahalvøya ytterligere og kan føre til «et utbrudd». Landets Komité for fredelig gjenforening kaller USAs president Donald Trump gal og sier øvelsen «vil presse den allerede akutte situasjonen (…) til randen av atomkrig». Det isolerte regimet i nord testet tidligere i uken det de omtaler som sitt mest avanserte interkontinentale missil noensinne. Testen førte til ytterligere internasjonal fordømmelse, men så lang har verken fordømmelse eller sanksjoner kunnet stoppe nordkoreanerne.

Rundt 12.000 amerikanske soldater skal delta i øvelsen sammen med sørkoreanske styrker. Flyene som deltar i øvelsen, kommer fra åtte baser i Sør-Korea og USA. Målet med øvelsen er å styrke beredskapen og den operasjonelle kapasiteten, samt å sikre freden og sikkerheten på halvøya, opplyser det amerikanske forsvaret.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken