Gå til sidens hovedinnhold

2 millioner bankkonti tappet

Nesten to millioner amerikanere har i løpet av året fått frastjålet penger fra sine bankkontoer. I gjennomsnitt har de tapt 8500 kroner, og nettbankbruk er årsaken.

To millioner amerikanere har mistet store penger på grunn av tyverier utført ved at uvedkommende har fått tilgang til deres bankkonto. Over to milliarder dollar, eller 14 milliarder kroner, er forsvunnet som følge av tyveriene.

Det viser en ny undersøkelse fra analysebyrået Gartner. Antall tyverier fra private bankkontoer har steget radikalt i løpet av det siste året, og grunnen til økningen er at stadig flere bruker nettbank.

Holder tilbake info
Ifølge Gartner-analytiker Avivah Litan gir analysen et langt bedre bilde av problemet enn det bankene normalt er villige til å gi. Bankene holder ofte tilbake informasjon om innbrudd i kundenes bankkonti fordi det skaper mistillit dersom de ikke klarer å sikre kundenes konti.

Tendensen passer sammen med et stigende antall phishing-e-poster, som prøver å lokke deg til å gi bort brukernavnet og passordet ditt gjennom å utgi seg for å komme fra en respektert finansiell organisasjon.

Denne type svindel, eller kontoopplysningsfisking, har steget markant de siste ti månedene.

Det samme gjelder virus, i form av trojanske hester, som installerer loggprogrammer på sårbare PC-er og kan gi uvedkommende adgang til dine passord og kontoinformasjon.

Hold passord hemmelig
For å beskytte deg, bør du aldri oppgi informasjon om passord og bankkonto på e-post, seriøse finansaktører ber aldri om denne type informasjon per e-post. Får du beskjed om å klikke på en lenke som ser ut til å sende deg til en seriøs side, som for eksempel nettbanken din, bør du i stedet for klippe ut lenken og lime den inn i et tomt nettleservindu. På den måten beskytter du deg mot å bli sendt til en falsk side som maskerer seg bak en seriøs sides adresse.

I tillegg er det viktig at du installerer oppgraderingene fra Microsoft dersom du bruker Windows som operativsystem og beskytter deg med et godt antivirusprogram og en brannmur.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget