Det ble registrert så mye som tusen lyn i timen.

- Det var varslet at det var muligheter for lyn og torden, men ikke at det skulle bli så kraftig som det ble, sier meteorolog Marianne Aabrekk ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Har du et bilde eller tips fra nattens voldsomme lynaktivitet? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

På Hvaler i Fredrikstad ble en 45 år gammel mann truffet av lyn mandag kveld, skriver Fredrikstad Blad. Politiet opplyser at det etter forholdene står bra til med mannen.

20.000 lynnedslag
Ifølge Storm Weather Center er det registrert i underkant av 20.000 lynnedslag i Norge det siste døgnet.

Sintef, som registrerer lynaktiviteten i Norge, opplyser til Nettavisen at var 11.000 lynnedslag i timene det sto på som verst.

- Det har vært ganske tett med lyn i området hvor det har vært lynnedslag, sier Aabrekk.

Uværet slo til over østlige deler av Østlandet fra sent mandag kveld, og varte en god stund over midnatt.

Også i Sør-Sverige har det vært kraftig lyn og torden i natt, enda kraftigere enn i Norge.

- Skjer av og til
Aabrekk sier det er vanskelig å varsle akkurat hvor mye lynaktivitet det blir.

- Hvorfor ble det så kraftig tordenvær denne gangen?

- Det er stor temperaturforskjell mellom kald og varm luft. I det siste har det ligget mye varm luft over Sverige, og den kalde luften har kommet inn over Norge. Og når det blir så stor forskjell, er det ofte det blir torden, forteller meteorologen.

- At det er kraftig, det er det, men det er slik som skjer til tid og annen, sier hun.

- Grantre vridd i filler
Ifølge politiet i Oslo oppsto det ikke store skader som følge av det voldsomme, men kortvarige, uværet. En del trær veltet og ble satt i brann på grunn av lynnedslag.

Bilister fikk problemer enkelte steder på grunn av den voldsomme nedbøren, men det er ikke kommet meldinger om personskader, får NTB opplyst.

I hagen til Inger Marie Enstad på Ulsrud i Oslo, slo lynet ned.

- Ved huset vårt står det et grantre på over 20 meter. Dette ble truffet av lynet og vridd i filler, forteller Enstad til Nettavisen.

- Heldigvis falt det gunstig i forhold til vårt hus og nabohuset. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis det falt i feil retning, sier hun.

Mange av familiens trær og busker fra 1950-tallet ble trolig ødelagt under vekten av grantreet, sier Enstad, som synes uværet var voldsomt:

- Uff, det var skikkelig heftig en stund.

Brann i hus
I Ski utenfor Oslo førte lynnedslag til at en brann oppsto i et hus. Ingen personer kom til skade, og brannvesenet fikk etter hvert kontroll over brannen.

Etter å ha passert hovedstadsområdet fortsatte uværet opp mot Midt-Norge.

Store nedbørsmengder førte litt før klokken fire natt til tirsdag til at Statens vegvesen stengte Vingertunnelen på riksvei 2 mellom Kongsvinger og Magnor på grunn av oversvømmelse, ifølge NTB.

Fra flere politidistrikter på Østlandet blir det meldt om at uværet førte til at en god del alarmer ble utløst både i offentlige og private bygg. Flere strømledninger ble revet ned, og mange mistet strømmen.

Kran veltet
Uvær førte også til problemer andre steder i landet. På Finnsnes i Troms veltet en stor byggekran på grunn av kraftig vind i området.

Kranen veltet over riksvei 86 og førte til at Grisundbrua ble stengt ved midnatt. Øyenvitner forteller at en personbil så vidt unngikk å bli truffet av den flere tonn tunge kranen, ifølge Folkebladet.