RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 år for Kamikaze-drapet

Foto: TV 2 Nyhetene
Sist oppdatert:
Hovedmannen Chris Pham (36) er dømt til 20 års forvaring for Kamikaze-drapet.

Pham, som regnes som hovedmannen bak drapet på utestedseieren Mohamed Ahssain, er ifølge dommen fra Oslo tingrett dømt til 20 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

De to medtiltalte i saken, Tommy Henriksen og Mohammad Usman Ali, er dømt til henholdsvis 18 og 15 års fengsel for drapet.

Ahssain ble brutalt drept i kjelleren på utestedet Club Kamikaze i Oslo sentrum den 28. februar i fjor. Han ble holdt fast med et halsgrep, slått med knyttet neve en rekke ganger i ansiktet slik han besvimte og fikk deretter injisert heroin i armen. Etter dette ble munnen hans tapet, og han fikk surret plastfolie rundt hodet.

Drapet skjedde i forbindelse med at Pham skulle overta utestedet Club Kamikaze fra Ahssain.

Etter drapet ble liket pakket i en bag og fraktet bort. Noen dager senere ble liket av Ahssain funnet i bagasjerommet på bilen til Pham, da han ble stoppet av politiet på E18 etter en tur til Stavanger med liket i bilen.

- Hadde regien på drapet
Da rettssaken startet i forrige uke, erkjente Pham straffskyld for overlagt drap.

- Det er jeg som er hovedmannen, det er jeg som har beordret drapet og det er jeg som har planlagt det, sa Pham.

I sin forklaring ba han oppsiktsvekkende om å få en forvaringsdom, fordi han mente det var et bedre støtteapparat rundt fanger som får en slik dom.

- Jeg forklarer meg kun om min egen rolle, sa han, som sonet en dom etter et annet drap da han drepte Ahssain.

Les egen sak: - Jeg beordret drapet

Retten er ikke i tvil om at Pham er hovedmannen bak drapet:

- Han har planlagt og hatt regien av drapet. Det er gjort under særdeles skjerpende omstendigheter, slik det også ble planlagt, skriver tingretten i dommen.

Det står videre at Ahssain først ble slått bevisstløs av Mohammad Usman Ali, slik Pham hadde bedt ham å gjøre.

- En svært høy og vanligvis dødelig dose heroin ble injisert, og hodet ble dekt med tett plastfolie, står det i dommen.

Ifølge obduksjonsrapporten døde Ahssain sannsynligvis av heroinforgiftning, men kvelningen kan ha medvirket til dødsfallet.

- Fare for nye lovbrudd
Tingretten mener en forvaringsdom for Pham er helt nødvendig.

- Pham har nok en gang drept et menneske, og retten mener det er nærliggende fare for at han på ny vil gjøre et alvorlig lovbrudd, skriver retten.

De mener Pham ved en forvaringsdom vil bli passet bedre på, og at det er et bedre opplegg for å endre atferden hans enn ved vanlig soning.

- Tida for vise om dette har effekt for Pham, ut over det at han er en mønsterfange, skriver de videre.

Retten: - Noe uklart motiv
Retten er imidlertid ikke helt sikker på hva motivet for drapet har vært.

- Motivet er fremdeles noe uklart. Pham har forklart at Ahssain ble drept fordi det kom fram stadig mer gjeld som det ikke var opplyst om, at han nok en gang ikke spilte med åpnet kort, og var advart mot konsekvensene, står det i dommen.

Salgsavtalen for Kamikaze var underskrevet, men retten påpeker at det ikke har kommet fram at Pham hadde penger til å gjøre opp for handelen.

- Jeg sa ja til å drepe
Medtiltalte Tommy Henriksen ble kjent med Pham i fengselet, og fortalte under rettssaken at han sa ja til å drepe. Det var han som injiserte heroinen, og han som holdt ham over munn og nese så han ikke skulle få puste.

- Han spurte om jeg var villig til å ta livet av noen, og jeg sa at det var ikke noe problem, sa Henriksen, som også erkjente straffskyld.

Pham skal ha sagt at han hadde fått et oppdrag om å drepe en person, og spurte derfor hvor langt han var villig til å gå i forhold til det.

- Jeg var villig til å gå så langt som mulig, sa 39-åringen i retten.

Han fortalte at han var sterkt knyttet til Pham.

- Handlingene han gjorde og tida det gikk viser at han hadde gjort sitt valg, og at drapet for hans del var med overlegg, mener retten.

De skriver i dommen at de under sterkt tvil har kommet til at reaksjonen for hans del bør være en tidsbestemt straff og ikke forvaring, selv om de mener at vilkårene for forvaring er til stede.

Retten mener en tidsbestemt straff, altså 18 års fengsel, vil gi et tilstrekkelig vern for samfunnet.

Les egen sak: - Jeg sa ja til å drepe

- Han burde grepet inn
Tredje mann på tiltalebenken, Mohammad Usman Ali, har nektet straffskyld. Han fortalte i retten at han bare hadde sagt ja til å slå Ahssain, og at han trodde at han var i live da han ble puttet i bagen.

Retten skriver i dommen at det ikke har kommet fram opplysninger i etterforskningen eller i hovedforhandlingen som tyder på at han visste at han skulle være med på et drap.

Hans oppgave skal ha vært å slå en person i svime, som Pham og andre senere skulle kidnappe. Ali gjorde imidlertid ingenting for å hindre drapet, påpeker retten.

- Retten har funnet det bevist at Ali var i kjellerrommet da Henriksen surret folie rundt hodet til Ahssain, og senere holdt over munn og neste. Ali så dette og misforsto ikke situasjonen. Han var klar over at Ahssain ble drept, og at hans tidligere bidrag ved å slå Ahssain i svime gjorde drapet mulig. Han hadde nå plikt til å hindre det som skjedde; rive av folien for å sørge for frie luftveier, varsle andre i bygget, ringe politiet eller ambulanse. Ved å være passiv i denne sammenhengen og i stedet hjelpe til med å stappe offeret ned i bagen, ble han medskyldig og medvirkende til drapet, mener tingretten.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 20 års forvaring også for Ali, men retten mener det er tilstrekkelig med 15 års fengsel. Også Ali sonet en annen drapsdom da han ble pågrepet for Kamikaze-drapet. Han har tre år igjen å sone av den dommen, og retten mener derfor det er riktig med en tidsbestemt straff. Ved forvaring ville de tre årene ha falt bort.

De tre mennene må også betale erstatning og oppreisning til Ahssains foreldre på til sammen 215.515 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere