20 år med vakre kvinner

Missegeneral Geir Hamnes feirer 20 år med Frøken Norge. Motgang, sammenbrudd og kjærlighet har vært noen av ingrediensene denne tiden. Les hans historie.

14.01.06 08:40

(SIDE2:) 20 år, 33 vinnere og over 20.000 deltakere i konkurransen. Spørsmålet er ikke til å unngå.

- Kun en gang har jeg hatt et forhold til en av dem, og det var Lene Maria Pedersen som vant i 1991, svarer Geir Hamnes.

- Vi er venner fremdeles, men dessverre er hun en av dem som ikke kan komme til finalen lørdag, fordi hun bor i Los Angeles og er opptatt med filminnspilling.

Tjener millioner
Slik er Hamnes (51) - han snakker direkte og ærlig uten tilgjorte formuleringer. Når det har stormet som verst rundt hans person, har dette vært hans styrke. Han kan media, og han tar deg helt inn til kjernen av saken for å legge alle spekulasjoner død.

Slik driver han underholdnings- og marketingselskapet Best Company. Det går veldig bra, 8,5 millioner i omsetning og 1,1 i driftsresultat i 2004. Og firmaet vokser. Blant artistene de samarbeider med, er Kristian Valen, Geir Schau, Mini og Christian Strand.

Men mest kjent er Hamnes som Norges missegeneral, mannen som aldri blir lei av å være primus motor for Frøken Norge-kåringen. De kårer jenter til de to største internasjonale skjønnhetskåringene, Miss Universe og Miss World.

- Så lenge interessen er der, skal jeg fortsette med dette. Min oppgave er å lage et godt arrangement hvert år. Og tro det eller ei, det er like spennende hver gang vi står foran en ny finale.

  • Se bildene av finalistene nederst i saken

Startet på diskoteker

«Vi sloss mot kvinnefront og det var ikke stor interesse for kåringen»

Det har ikke alltid gått så bra som i dag. De første årene var tøffe. Frøken Norge-kåringen hadde levd et omflakkende liv siden den ble satt i gang av Dagbladet i 1952.

Det Nye overtok i perioden 1957-74, før et feministisk klima på 70-tallet reduserte kåringen til en intern utvelgelse blant Elites modeller. Dagens leder for Miss Norway, Geir Killingland, dro det i gang igjen i 1980. Men da han mistet rettighetene til Miss Universe og Miss World, trengte de store konkurransene en ny kontakt i Norge. Hamnes fikk spørsmålet.

- I 1985 hadde jeg nettopp startet jeg et impresarioforetak som drev med underholdningsaktiviteter ved diskoteker i Norge. Brorparten av aktivitetene kjøpte vi fra byråer i England. Knapt et år etter var det en kontakt via et av disse byråene som spurte om jeg var interessert i å arrangere konkurransen som skulle rekruttere en norsk kandidat til Miss World. Jeg sa umiddelbart ja.

Kamp mot kvinnefront
I januar 1986 kåret han sin første vinner, Inger Louise Berg fra Oppland. Halvannet år etter kom Miss Universe på banen, og konkurransen var et faktum.

- De første to-tre årene var tøffe. Vi sloss mot kvinnefront og det var ikke stor interesse for kåringen.

- Allerede i 1987 fikk vi en avtale med Sky Channel, og sendte kåringen til 27 land. Pat Sharp var programleder og Carl I. Hagen juryformann. Hele showet måtte stoppes midt i, da 20 demonstranter tok seg inn på hotellet. Og du kan tenke deg hva som skjedde da Hagen skulle snakke med dem. Det var som å helle bensin på bålet, mimrer Hamnes og prøver slik å gi et bilde av hvilke holdninger som rådet overfor skjønnhetskåringer den gangen.

- Grudt slo på lyset

«Den peneste jenten vant ikke, men den beste vant»

Men så kom vendepunktet. Det het Mona Grudt.

- Natt til 15. april 1990. Da vinner Mona Grudt Miss Universe. Det var som å slå på et lys i et rom som var mørkt. Hun ble tatt imot i Norge som en helt da hun kom hjem fra konkurransen. Fikk audiens hos Sonja og Harald, og hos daværende statsminister Jan P. Syse. NRK Dagsrevyen sendte direkte når hun landet på Fornebu¿ Der og da ble frøken Norge stuerent.

- Siden da har det bare vært gøy å jobbe med frøken Norge, understreker Hamnes.

- Dobbel Bondevik
Likevel møtte han veggen i 1995.

- Jeg fikk en dobbel Bondevik og valgte å ta en pause. De to påfølgende årene var det andre som drev konkurransen. Jeg var utslitt, utbrent og klarte ikke mer av sånt.

I perioden 1993-96 ble Frøken Norge sendt på TV 2. Hamnes kom tilbake i 1997, da TV 2 var blitt eier av TVNorge. Man besluttet å overføre sendingen til denne kanalen fordi de ville den skulle treffe en yngre målgruppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lenepedersen.com

Endret skjønnhetsideal
Frøken Norge ble værende på TVNorge fra 1999, og er først tilbake på TV 2 i år. I mellomtiden har konseptet blitt utvidet til å kåre to kandidater hvert år, en til Miss World og en til Miss Universe. Og gradvis har kravene til jentene endret seg.

- Etter en konkurranse kan jeg si at den peneste jenten vant ikke, men den beste vant, poengterer Hamnes.

Han ser det i sammenheng med endringen i mediebildet og det oppstyret som blir rundt dem som deltar og eventuelt vinner de internasjonale konkurransene.

- På 80- og 90-tallet var vi mindre opptatt av jentenes interesser og så mer på hvordan de så ut. Men i dag så er det ikke bare en klisje at de skal ha det man kaller ”IQ”. De skal delta i et direktesendt tv-program, være talsperson for store sponsorer, og kunne snakke inn i et kamera. Personligheten er veldig viktig. Vi ville gjort jenten en bjørnetjeneste om vi kåret henne og hun ikke hadde disse kvalitetene.

Vil ikke være singel
De har en god læremester i Hamnes som kan kunsten å snakke i overskrifter og poengterte formuleringer når han snakker med pressen. Men personen bak sirkuset er det færre som kjenner til.

- Før jeg var 30 år var jeg gift og skilt to ganger. Jeg fikk ett barn med hver av dem.

Sitt yngste og tredje barn har han med islandske Unnur Gudmundsdottir.

- Vi er bestiser fremdeles, selv om det er 15 år siden det tok slutt. Hun er «mammaen» til alle missene som deltar i konkurransen, og hun som passer på at de har det bra.

- Er det en ny kvinne i ditt liv?

- Nei, men jeg venter på den rette. Det er ikke noe jeg ønsker å være singel resten av livet.

Best som bestefar
Høyt på ønskelisten står også mer tid med barnebarnet i Bergen, Emilie (4).

- Hvordan ser du seg selv som bestefar?

- Jeg vet det er et dårlig sjekketriks, men jeg ville ikke byttet det for noe. Avstanden begrenser kontakten, men jeg prøver å reise over når jeg kan. Nå har hun også blitt så stor at vi kan snakkes på telefonen. Hun sier «mofa», uten r.

Emilie er en liten dame som har fått en stor plass i missegeneralen sitt liv. Førstkommende lørdag treffer han 12 damer til, finalistene som skal konkurrere om årets Frøken Norge-tittel.

Hva er drivkraften foruten å lage et best mulig arrangement – år etter år?

- Det jeg drømmer om, er at Mona Grudt skal skje igjen. Den natten glemmer jeg aldri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.