*Nettavisen* Nyheter.

20 år siden Afrikas «verdenskrig»

Natt til 7. april 1994 startet Afrikas «verdenskrig».

07.04.14 08:52
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=mi3K14Wgp2GO_x1B_-pmetMLSsCjQ3s5N_5PVrR5OeoNAKTaqrTSvhs0tBGnWQ0w1SX51mBAsP-_jxQSlDh0OfHN5b6Yq5Y7Z8tnOBRfgqT8GXLjVWMRoM7JTLkTVUC5dY8AxcPDLak&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Mandag 7. april starter Rwanda en ukelang 20-årsmarkering for et av historiens verste folkemord.

Afrikas «verdenskrig»
Natt til 7. april 1994 startet den ytterst velregisserte masseutryddelsen av tutsi-minoriteten i Rwanda, orkestrert av en gruppe ekstremister fra landets hutu-majoritet. Mellom 800.000 og én million mennesker ble brutalt ble slaktet ned innen en geriljahær fra Uganda lyktes med å drive ut hutumilitsen Interahamwe til nabolandet Zaïre, nåværende Kongo, skriver NTB.

I kjølvannet av tragedien lå et sønderrevet og traumatisert Rwanda. FN fikk massiv kritikk for ikke å ha greid å stanse den 100 dager lange massakren, og med flyktningstrømmen spredte konflikten seg til Kongo, der den ble kjent som Afrikas «verdenskrig».

Leter på Facebook
Claude Rutayisiri, som vokste opp i en liten landsby øst i Rwanda med mor, mormor og to søstre, husker hvordan mormoren gikk ut på landeveien for å se hva som foregikk.

– Da vi fikk høre at hun var drept, sa mamma at vi måtte flykte, forteller han.

– Mamma sendte oss i ulike retninger. Hun sa, «min sønn, kanskje du kan overleve uten meg».

14-åringen kom seg til Tanzania, der han satt i en flyktningleir i to måneder. Senere fikk han høre at moren var blitt drept. Søstrenes skjebne er ukjent.

– Jeg kan ikke slippe tanken på at de kanskje er i live. Så av og til går jeg på Facebook og leter etter dem, sier Claude.

«Aldri mer»
I Rwanda tok lederen for tutsigeriljaen RPF, Paul Kagame, etter hvert makten. Etter snart to tiår ved roret har han greid å få befolkningen til å samles rundt mantraet «aldri mer».

Under Kagame har Rwanda hatt økonomisk framgang med en vekst på 6 til 8 prosent i året, barnedødeligheten er raskt synkende, fattigdommen minsker og det er store forbedringer innen helse, skole og infrastruktur. Og i dag er det forbudt å spørre om en persons etniske identitet.

Men fortsatt lider 26 prosent av befolkningen at posttraumatisk stress, viser undersøkelser. For 20 år siden fantes det én psykiater i Rwanda. Nå finnes det en i hvert distrikt.

Komplekse problemer
Men det er ikke nok, mener visedirektør ved Rwandas institutt for fredsdialog, Naason Munyandamutse.

– Det er bare en ørliten prosent som har fått terapi. Samtidig har problemene vokst seg mer komplekse, sier han.

– Mange er fortsatt redde for å snakke, og ingen vet hvordan man snakker helbredelsens språk, sier Munyandamutse.

Men Claude Rutayisiri velger å se det nye Rwanda som en suksesshistorie.

– Som nasjon er vi nå alle like. Hutuer og tutsier finnes ikke mer, vi er alle rwandere, sier han.

Fakta om folkemordet i Rwanda
Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og én million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi.

Folkemordet ble utløst av at president Juvénal Habyarimana ble drept da flyet han var om bord i, ble skutt ned 6. april.

FN og verdenssamfunnet fikk massiv kritikk for ikke å ha sendt nok soldater til Rwanda i tide.

I november 1994 vedtok FN å opprette en egen domstol i Arusha i Tanzania for å rettsforfølge de ansvarlige for folkemordet. Rwanda har også gjennomført et eget rettsoppgjør basert på tradisjonelle landsbyrettssaker.

Rwanda har en befolkning på 10 millioner. Hutuene utgjør 84 prosent av befolkningen i Rwanda, mens tutsiene utgjør 15 prosent. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag