RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20-åring voldtok og knivtruet stesøster

IKKE TRODD: Bistandsadvokat for den yngste jenta, Skjalg Jarnang, sier at det er tøft for hans klient å føle at hun ikke ble trodd av politiet, da hun anmeldte halvbroren for seksuelle overgrep. Men at hun nå er glad saken kommer opp for retten.
IKKE TRODD: Bistandsadvokat for den yngste jenta, Skjalg Jarnang, sier at det er tøft for hans klient å føle at hun ikke ble trodd av politiet, da hun anmeldte halvbroren for seksuelle overgrep. Men at hun nå er glad saken kommer opp for retten. Foto: Tore Sandberg (Drammens Tidende)
I tenårene skal han ha utsatt halvsøsteren for gjentatte seksuelle overgrep, men anmeldelsen ble henlagt.

Først da stesøsteren anmeldte ham for voldtekt, mens han truet henne med kniv, ble han pågrepet og siktet, skriver Drammens Tidende.

Tiltalebeslutningen mot den nå 20 år gamle mannen dreier seg om gjentatte seksuelle overgrep mot barn under ti år, voldtekt under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse.

Tiltalen inneholder så grufulle detaljer at selv erfarne bistandsadvokater og politijurister blir satt ut.

- Dette er så alvorlig som det kan få blitt. I tillegg er også saken tragisk, i og med at de to fornærmede er i nær familierelasjon til den tiltalte, sier politiadvokat Birgit Austad ved Søndre Buskerud politidistrikt til Drammens Tidende.

Hun har vært politiadvokat på denne saken og jobbet med etterforskningen.

I og med at den ene fornærmede jenta var under 10 år da overgrepene skal ha funnet sted, er det Riksadvokaten som har tatt ut deler av tiltalen.

Ble henlagt

Den tiltalte mannen var bare 15 år da han skal ha utsatt den ni år gamle halvsøsteren for seksuelle overgrep første gang. Ifølge Riksadvokaten skal de grove seksuelle overgrepene ha pågått gjennom vel tre år.

Det første overgrepet mot halvsøsteren skal ha skjedd våren 2009 i deres felles hjem, da jenta bare var ni år gammel.

Fram til vinteren 2012 er hun ifølge tiltalen utsatt for flere overgrep.

Forholdet ble anmeldt våren 2012, men et halvt års tid senere konkluderte politiet med at det ikke var mulig å bevise at overgrepene faktisk hadde skjedd, og saken ble derfor henlagt.

- Mennesker gjør feil

Påtalemyndigheten opplyser at saken ble henlagt på bevisets stilling, og de ønsker ikke å kommentere henleggelsen ytterligere.

Den yngste jentas bistandsadvokat, Skjalg Jarnang, sier at det er fryktelig for hans klient å ikke bli trodd av politiet.

- Henleggelsen viser at systemet består av mennesker, og at mennesker gjør feil. Det som er bra, er at politiet og påtalemyndigheten tar konsekvensen av feilene og gjør noe med det, sier Jarang.

Et halvt år etter at politiet henla anmeldelsen for overgrep mot halvsøsteren, voldtok den tiltalte mannen sin jevnaldrende stesøster, mens han truet henne med kniv. Dette forholdet erkjenner mannen.

Dette forholdet ble anmeldt til politiet samme dag som det skjedde.

I varetekt

Kort tid etterpå ble mannen pågrepet og siktet for seksuelle overgrep. Siden pågripelsen har han sittet varetektsfengslet.

Etter det Drammens Tidende kjenner til bruker Kripos denne saken i opplæringsøyemed for å vise hvor galt det kan gå når en sak blir henlagt.

Dette er det imidlertid ingen i Kripos som ønsker å kommentere, ettersom saken ikke har vært behandlet i retten ennå.

Innrømmer overgrep

Den tiltalte mannens forsvarer, advokat Sol Elden, sier at hennes klient erkjenner de faktiske forholdene når det gjelder hans nå 19 år gamle stesøster.

Men han erkjenner ikke å ha forgrepet seg på halvsøsteren gjennom mer enn tre år.

- Dette er en veldig spesiell sak. Jeg har ikke noe mer og tilføye før rettssaken er i gang, sier Elden til Drammens Tidende.

Rettssaken mot den tiltalte 20-åringen starter i Drammen tingrett mandag 25. august, og det er satt av fire dager til saken.

Jentene er sterkt preget

Både halvsøsteren og stesøsteren til den tiltalte mannen har slitt etter at de skal ha blitt misbrukt seksuelt.

Skjalg Jarnang som er bistandsadvokat for den yngste jenta, sier at denne saken har elementer som han aldri har vært borti tidligere som bistandsadvokat.

- Det er heldigvis ikke ofte man leser så alvorlige tiltaler, med overgrep innad i en familie, sier Jarnang.

Han forteller at hans klient er sterkt påvirket av det hun har vært gjennom.

- Dette påvirker henne selvsagt i hverdagen. Hun har mistet fullstendig tryggheten i forhold til tiltalte og går til psykolog for å få hjelp. Hun er glad for at saken nå kommer opp, slik at hun kan få sette ett punktum, sier Jarnang.

Advokat Sjak R. Haaheim er bistandsadvokat for stesøsteren, som den tiltalte mannen innrømmer å ha voldtatt. Han forteller at den grove voldtekten har satt sterke spor i henne.

- Dette er en svært alvorlig straffesak, der påtalemyndigheten har tatt ut tiltale både for voldtekt og frihetsberøvelse når det gjelder min klient. Når det i tillegg skal være snakk om gjentatte overgrep og tvangselement, sier det litt om alvorlighetsgraden, sier Haaheim.

Han legger ikke skjul på at hans klient er preget av situasjonen, men sier hun er klar for å vitne under rettssaken.

Les flere saker i Drammens Tidende


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere