RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20-årsdag for datavirus

Sist oppdatert:
Denne uken kan et lite hyggelig jubileum markeres. Dataviruset er blitt 20 år.

Det første dokumenterte dataviruset ble laget av den amerikanske studenten Fred Cohen i forbindelse med et eksperiment som omhandlet datasikkerhet.

I dag kjenner vi 60 000 aktive datavirus som varierer fra smått irriterende til ødeleggende.

Fred Cohen var PhD-student ved University of Southern California da han produserte det første dataviruset. Andre hadde skrevet om muligheten for å lage noe slikt, men Cohen var den første som kunne vise frem et virkelig eksemplar. I eksperimentet la Cohen inn et virus i et grafikkprogram kalt "VD", og viruset viste at det kunne spre seg til andre programmer i datamaskinen.

I etterkant beskrev Cohen virus som "et program som kan "infisere" andre programmer ved å modifisere dem slik at de inneholder en..versjon av viruset selv", skriver BBC.

Cohen la frem resultatet av arbeidet med datavirus på et seminar for datasikkerhet 10. november 1983. Cohen var forutseende da han skrev i oppgaven at "de kan spres gjennom datanettverk på samme måte som de kan spres innad i en datamaskin, og dermed utgjøre en stor og relativt umiddelbar trussel for mange av dagens systemer".

Kort etter at Cohen la frem sine resultater dukket de første virusene opp, laget for å infisere datamaskinen til IBM, som nettopp var utviklet. Og dermed var ballet i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere