RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 FN-observatører tatt til fange i Syria

Foto: Skjermdump Youtube
Sist oppdatert:
- Det er ikke norsk personell innblandet i denne hendelsen.

Syriske opprørere har tatt rundt 20 FN-observatører til fange på Golanhøydene. FNs sikkerhetsråd krever at observatørene umiddelbart slippes fri.

- Medlemmene i Sikkerhetsrådet fordømmer denne gisseltakingen på det sterkeste, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Observatørene fra UNDOF-styrken ble tatt til fange av rundt 30 væpnede menn ved grensen mellom Syria og Israel onsdag, opplyser FN i en kunngjøring. FN har nå sendt en gruppe til stedet for å forsøke å løse situasjonen.

Norge deltar i UNTSO, en annen observatørstyrke i området.

- Det er ikke norsk personell innblandet i denne hendelsen, sier Forsvarets pressetalsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, til NTB.

Ett døgns frist
Nyheten ble først offentliggjort av opprørere i en video som ble lagt ut på YouTube onsdag. Kort tid etter bekreftet FN opplysningene om at observatører fra UNDOF var tatt til fange.

I videoen presenterer en mann seg som medlem av en brigade kalt Yarmouks martyrer. Han krever at syriske styrker som støtter president Bashar al-Assad, må forlate Jamla, en landsby som ligger like ved grensen.

- Uten en tilbaketrekking innen 24 timer vil vi behandle dem som fanger, sier mannen.

Han anklager observatørene for å samarbeide med Assads styrker i et forsøk på å drive opprørerne ut av landsbyen.

Mannen på YouTube-videoen står foran to hvite pansrede kjøretøy og en lastebil merket med FN-symbolet. Minst fem personer på videoen har på seg FNs lyseblå hjelmer og skuddsikre vester. De sitter alle i kjøretøyene som er filmet.

Mistenkes for likvideringer
Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch opplyser at gruppen som kaller seg Yarmouks martyrer, er mistenkt for å ha likvidert en gruppe syriske soldater.

I en video som ble lagt ut på nettet tirsdag, poserer opprørere som sier de tilhører Yarmouks martyrer, sammen med flere menn i syrisk militæruniform. I videoen sier opprørerne at soldatene ble tatt til fange i et angrep mot en syrisk militærleir i nærheten av Jamla.

Et annet videoopptak viser ti døde menn, deriblant soldatene som ble vist fram i live i den første videoen.

To observatørstyrker
Jamla ligger like øst for den grønne linjen som deler Golanhøydene i en syrisk-kontrollert del og delen som siden 1967 har vært okkupert av Israel.

FN har i flere tiår hatt observatører i det omstridte området. UNDOF ble opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1974 for å overvåke den spente situasjonen mellom de to nabolandene. I tillegg er det utplassert observatører fra UNTSO, en styrke som ble opprettet allerede i 1948.

UNDOF-styrken består av soldater fra Østerrike, Kroatia, India og Filippinene.

Ifølge leder Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er observatørene som er tatt til fange, fra Filippinene. Dette er ikke bekreftet av FN.

I denne videoen tar opprørerne ansvaret for at FN-observatørene er tatt til fange. Videoen lar seg ikke uavhengig bekrefte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere