Gå til sidens hovedinnhold

20 millioner til bevaring av polarskuta Gjøa

Oslo (NTB): Regjeringen bevilger 20 millioner kroner til et vernebygg som er i ferd med å bli reist over polarskuta Gjøa på Bygdøy utenfor Oslo.

- Roald Amundsens ekspedisjon med Gjøa gjennom Nordvestpassasjen er en viktig del av norsk og internasjonal polarhistorie, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet.

I år er det 101 år siden Amundsen ble førstemann til Sydpolen. Men han var også den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen i én og samme ekspedisjon. Det gjorde han med polarskuta Gjøa fra 1903 til 1906.

Gjøa har vært gjenstand for stor internasjonal interesse. I 1909 ble den satt på land i San Francisco og først i 1972 ble den brakt tilbake til Norge og plassert ute ved Fram-museet på Bygdøy.

De siste årene har vekslende værforhold tæret hardt på den gamle skuta. Frammuseet har derfor gått i gang med bygget som skal stå ferdig neste sommer. Museet fryktet at prosjektet måtte finansieres gjennom et stort lån, men etter flere avslag fra Kulturdepartementet har regjeringen nå bevilget 20 millioner for å få skuta under tak.

- Gjenstander forteller gjerne mer enn ord. Det er viktig å bevare Gjøa for at de mange norske og utenlandske besøkende, og kommende generasjoner kan bli kjent med den rollen Norge har spilt internasjonalt i Arktis og Antarktis, sier Larsen. (©NTB)

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021