RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 mrd. til grønn energi

Sist oppdatert:
Regjeringen oppretter et fond på 20 milliarder kroner til fornybar energi. Grønt lys for vindkraft i Midt-Norge er blant løftene som energiminister Odd Roger Enoksen la fram søndag.

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Mens resten av sommer-Oslo slikket sol, presenterte olje- og energiminister Odd Roger Enoksen søndag det han kalte «en historisk satsing» på fornybar energi.

Kjernen i satsingen er et fond på 20 milliarder kroner. Avkastningen skal brukes på utviklingen av prosjekter innen bioenergi, fjernvarme og energieffektivisering.

Regjeringen har også gitt konsesjon til Ytre Vikna vindmøllepark. Parken produserer ca 250 megawatt i året, noe som tilsvarer strøm til 50.000 husholdninger.

- Foregangsland
- Dette er et vesentlig bidrag for at Norge skal bli et foregangsland på fornybar energi, sa Odd Roger Enoksen da han presenterte tiltaket søndag.

Fondet skal brukes til å stimulere til mer bruk av biobrensenl, fjernvarme, flere småkraftverk, vrakpant på gamle oljekjeler og mer vindkraft.

Målet er å øke energiproduksjonen med 30 terrawattimer i fornybar energiproduksjon fra 2001 til 2016. Det er en økning på 18 terrawattimer i forhold til dagens mål.

- Dette er en ambisiøs satsing, som stadfester Norges posisjon som en ledende nasjon innen utviklingen av fornybar energi, sa Enoksen.

- Friske penger
Etter at regjeringen valgte å hoppe av det store skandinaviske satsingsområdet har Enoksen ved en rekke anledninger lovet å komme frem med sitt eget alternativ.

Enoksen lover at de 20 milliardene som skal inn i fondet, ikke vil bli tatt fra andre deler av statsbudsjettet.

- Det vil være friske penger, sier han til TV 2 Nettavisen.

Men hvor pengene skal tas fra er usikkert.

- Det kan være fra oljefondet, men pengene er ikke noe problemet. Er det noe vi ikke mangler, så er det penger. Pengene til fondet, kan også bli lånt, sier han.

- Overdrivelse
Bellona er langt fra like begeistret for den nye satsingen.

- Å kalle dette «historisk» er en overdrivelse, men det er en brukbar opptrapping, sier nestleder i Bellona Marius Holm til TV 2 Nettavisen.

Bellona er imidlertid kritisk til at regjeringen ikke har vært mer konkret i hva pengene skal brukes til.

- De har brukt mange måneder på å tenke ut dette. Det har vært usikkerhet i energibransjen i årevis, nå videreføres usikkerheten, mener Holm.

Vindkraftbransjen er også skeptisk til at Enoksen ikke er mer konkret.

- Jeg er glad for at regjeringen lyttet til vindkraftbransjen, men det er fortsatt uavklart om man skal ta i bruk, mer av vindkraftressursene i Norge. Så lenge man ikke vet dette, blir det stillstand i investeringene, sier generalsekretær i Norsk vindkraftforening Ane Kismul til TV 2 Nettavisen.

- Løftebrudd
Leder for Miljø- og energikomiteen på Stortinget, Gunnar Kvassheim (V) mener Regjeringen har begått løftebrudd.

-Dette er et løftebrudd i forhold til hva den lovet tidligere i vår om å presentere hva som skulle bli rammevilkårene for fornybar energi før sommeren. Det tror jeg skyldes intern uenighet i regjeringen om hva som skal legges i ordningen, sier Kvassheim til TV 2 Nettavisen.

Han legger til at han synes det er positivt at den statlige energistiftelsen Enova får mer penger. I første omgang er det snakk om avkastningen fra den første halvparten av fondet på 20 milliarder. Det tilsvarer rundt. rundt 400 millioner kroner i året. Nåe hele fondet er på plass fra 2007 vil avkastningen være omtrent det dobbelte.

-Det er også positivt at man utvider måltallet for fornybar energi og energisparing til 30 terrawattimer fram til 2016, fortsetter Kvassheim.

- Kan bli bra
Norges Naturvernforbund mener regjeringens opplegg kan bli bra, men savner flere klare mål. Blant annet er det usikkert hvordan kraftbransjen skal belønnes for å utvinne kraft av fornybar energi.

Hvis regjeringen vil garantere en minstepris vil det være lønnsomt for utbyggerne. Men fortsatt er det usikkert hvordan dette systemet vil virke. Det kan bli kjemprebra, men vi må vente til statsbudsjettet legges fram for å se hvordan det blir konkret, sier leder Lars Haltbrekken til TV 2 Nettavisen.

-

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere