Dansk politi iverksatte onsdag en omfattende og koordinert aksjon mot flere steder i landet etter mistanke om et terrorangrep, opplyste Københavns politi i en pressemelding.

- Bakgrunnen for aksjonen er mistanken om forberedelser av terrorangrep med et militant, islamistisk motiv, lyder pressemeldingen.

Både politiet og Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) innkaller til en pressekonferanse kl. 17.00 onsdag kveld.

20 pågrepet

I en stor politiaksjon har dansk politi pågrepet 20 personer for ulovlig våpenbesittelse og anskaffelse av sprengstoff, opplyser politiet.

De skal ha skaffet seg remedier til å fremstille sprengstoff, og forsøkt å skaffe seg skytevåpen, melder den danske avisen B.T.

Flere av dem som er pågrepet, siktes for terror, opplyser politisjef Jørgen Bergen Skov i København på en pressekonferanse onsdag.

– Vi har fått tak i dem vi lette etter. Det er ikke altså ingen på frifot, sier han.

Bakgrunnen for politiaksjonen er mistanke om et terrorangrep med «militant, islamistisk motiv».

Tidligere onsdag meldte politiet i København på Twitter at de var i full gang med en større aksjon.

- Det foretas ransakelser og anholdelser flere steder i landet. Flere politidistrikter er involvert i saken, som ledes av Københavns politi, skrev de.

Omfattende aksjon

Det ble onsdag ettermiddag gjennomført ransakinger og pågripelser flere steder i landet. Sju av Danmarks tolv politikretser var involvert i aksjonen, og det ble aksjonert mot rundt 20 adresser.

Det er foreløpig ikke kjent hva terrorplanene konkret gikk ut på eller når det var planlagt at det ville skje. Det vil bli holdt fengslingsmøte for noen av de pågrepne på torsdag. Møtet vil pågå bak lukkede dører.

Det fremgår ikke nøyaktig hvor mange som ble pågrepet, og det er ikke oppgitt hvor mange som siktes for terror, og hva de andre siktes for. Politiet oppga på pressekonferansen ingen informasjon om de pågrepne, så det er ikke kjent hvilken nasjonalitet de har eller hvor gamle de er.

Oppfordrer til å leve som normalt

Den danske sikkerhetstjenesten PET deltok også i aksjonen, som de forklarer skjedde etter intensiv etterforskning.

– Dette endrer ikke terrortrusselen mot Danmark, som fortsatt er alvorlig, sa PET-sjef Flemming Drejer på pressekonferansen.

Han oppfordret samtidig dansker til å ikke endre livene sine som følge av terrortrusselen.

– Vi skal leve våre liv normalt, sa Drejer.

PST i Norge opplyser til Filter Nyheter at de er kjent med aksjonen i Danmark, men at det ikke er avdekket koblinger til Norge.

– PST er kjent med aksjonen i Danmark, men vi sitter ikke på informasjon som tyder på at dette påvirker trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Ransaket studentboliger

Tidligere onsdag ville ikke dansk politi uttale seg om hvor mange pågripelser som allerede var gjennomført i aksjonen, eller hva som eventuelt var målet for den mistenkte planlagte terroraksjonen, meldte Jyllands-Posten.

Ekstra Bladet opplyste at politiet gjennomførte ransakelser ved blant annet en rekke studentboliger i Aalborg.