Gå til sidens hovedinnhold

20 tenåringer siktet for barneran i Oslo

Barn helt ned i 9-årsalderen er blitt ranet av en bande med tenåringer med tilhold i Groruddalen i Oslo. Banden har gjennomført 25 ran i løpet av seks uker.

Alle de siktede er i aldersgruppen 15-19 år, og alle har tilstått, skriver Aftenposten. Politiet har beslaglagt både kniv og slåsshansker hos de siktede.

To av de 20 som er siktet, sitter i varetekt. Begge er 18 år gamle.

- Ti etterforskere
Etterforskningsleder Line Henriksen forteller til Nettavisen at politiet satte ti etterforskere på saken etter at de hadde fått inn flere anmeldelser for lignende forhold. Barn ned i ni års alderen hadde blitt truet til å gi fra seg mobiltelefoner av eldre ungdommer.

Flere dommer fra Oslo tingrett de siste ni månedene viser at ungdom fra østkanten har reist til området rundt Majorstuen for å rane barn, skriver Aftenposten.

- Ofte har fem, seks eldre gjerningsmenn ranet to, tre yngre ofre. I enkelte tilfeller har det blitt brukt vold, men ofte har trusselen om vold vært nok til at barna har gitt fra seg mobiltelefonene, sier Henriksen til Nettavisen.

Les: Datteren ble overfalt på bussen av sju ungdommer

- Tilhørighet til Asia, Midtøsten, Afrika og Norge
De fleste ungdommene har erkjent flesteparten av forholdene. Henriksen sier at de ikke har fått inn én anmeldelse for barneran etter at ungdommene ble pågrepet.

Gjerningspersonene er alle oppvokst i Norge, men har etnisk tilhørighet til både Asia, Midtøsten, Afrika og Norge.

I en rapport om Barne- og ungdomskriminalitet i Oslo basert på data innhentet i 2012 (les rapporten her) skriver Oslo Politidistrikt at 68 prosent av all kriminalitet blant ungdom i Oslo utføres av innvandrere eller barn av innvandrere.

Les Gunnar Stavrums blogg her: Kriminelle innvandrere

Pengemotiv
Henriksen sier at penger har vært motivet for ranene.

- Motivet for ranene har vært penger. De har stjålet dyre mobiltelefoner som har blitt omsatt kort tid etter ranene. Fortjenesten har deretter blitt delt mellom ranerne.

Flere av ofrene i saken skal ha blitt traumatisert av å ha blitt ranet. Henriksen sier at det er ekstra alvorlig at gjerningspersonene kommer fra samme lokalmiljø som ofrene. Dette fører til at ofrene føler seg utrygge i sitt nærmiljø.

For rundt ett år siden ble fem andre gutter mellom 16 og 17 år dømt for lignende virksomhet i hovedstaden.

- Foreldrene forstår ikke alvoret
Politistasjonssjef John Roger Lund på Stovner sier til osloby.no at det er et problem at mange foreldre ikke evner å forstå alvoret i situasjonen:

- Vi opplever at de i avhørssituasjonen sitter og forsvarer barnet sitt og nekter å ta inn over seg at deres sønn virkelig har gjort dette.

Politiet har få tvangsmidler som følge av ranernes unge alder, men kobler inn barnevernet, konfliktrådet, Salto- og «Trygghetsprogrammet unge ofre for kriminalitet» for å ta vare på ofre og gjerningsmenn.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken