200 begravd under ett hotell

Foto: REUTERS TV (Reuters)

- Det virker veldig, veldig kritisk, sier Kirkens Nødhjelp.

13.01.10 11:35

Kjenner du noen som er i Haiti? Kontakt oss på 21 00 60 10 eller e-post vaktsjef@nettavisen.no

Det ekstremt fattige landet Haiti ble tirsdag kveld norsk tid rammet av det verste jordskjelvet øystaten har opplevd på 200 år. Situasjonen på den karibiske øystaten er ennå uoversiktlig ettersom det fortsatt er natt, men myndighetene frykter at flere tusen har omkommet som følge av jordskjelvet.

- Vi vet ikke så mye mer enn det som står på nett. Vi har fått kontakt med én av våre partnere. De andre får vi ikke kontakt med fordi telefonlinjene er nede, sier Ingvild Skeie, programkoordinator for Haiti i Kirkens Nødhjelp, til Nettavisen.

Jevnet med jorden
Skeie sier at Kirkens Nødhjelp ikke har noen nordmenn i Haiti. Ifølge meldinger fra nyhetsbyråer er store deler av hovedstaden Port-au-Prince jevnet med jorden, og letemannskaper jobber på spreng for å finne overlevende. Men redningsarbeidet er ekstremt vanskelig fordi det er mørkt.

- Det vi hører er at det er store skader på sentrale bygninger i hovedstaden, og da er det naturlig å anta at dette gjelder bygninger som skoler og sykehus. Det virker veldig, veldig kritisk, sier hun.

- Det er ganske lett å bli pessimistisk i en sånn situasjon, sier hun.

- Vi skal ha et møte nå klokken ni med et katastrofeutvalg og se på hva vi kan gjøre. Vi har vært i kontakt med våre partnere i Den dominikanske republikk, og håper vi kan sende folk derfra, sier hun.

- I tillegg kommer vi til å søke om støtte fra Utenriksdepartementet, sier hun.

Utenriksdepartementet opplyser at de allerede har bevilget penger til denne type katastrofer via FNs nødhjelpsfond.

- Fra norsk side har vi arbeidet mye med opprettelsen av FNs nødhjelpsfond fordi når denne typen katastrofer og naturkatastrofer oppstår, så er det viktig at de organisasjonene som må være tidlig ute, har midler og slipper å gå ut i hver enste situasjon og be om penger. Derfor har vi bevilget 325 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond i 2010, og 20 millioner kroner i året til Den internasjonale Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cecilie Willoch, til Nettavisen.

- Så antar vi at flere land bilateralt vil stille med penger i denne første akutte fasen. Vi bør vurdere hvordan situasjon utvikler seg og se an eventuelle bidrag i lys av det, sier hun.

- Vet dere noe mer om nordmenn i Haiti?

- Nei. Vi arbeider med å skaffe oss en oversikt. Inntil videre så er det ikke grunn til å tro at det er mange nordmenn, men det kan være noen få som er tilknyttet bistandsarbeid, sier hun.

- Hvert minutt teller
Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, er nettopp ferdig med et krisemøte vedrørende situasjonen i Haiti.

- Det vi får klar beskjed om fra Haiti er at hjelpemannskaper er i gang med å grave etter folk i ruinene. Det er en svært vanskelig situasjon. Vi snakker om det fattigste landet på den vestlige halvkule, så denne muligheten til å bedrive nødhjelpsarbeid selv, er begrenset, sier Brende til Nettavisen.

- For å få en god oversikt over situasjonen, så sender Røde Kors opp et helikopter når det begynner å lysne for å se hva som trengs av nødhjelp. Da får man bedre oversikt over hvor mange hus som er rast sammen, sier han.

Han sier de første timene er helt avgjørende for å redde folk ut i live fra ruinene.

- Vi så jo på det siste jordskjelvet i Padang i Indonesia, så hadde de funnet folk en uke etter skjelvet. Men det de får til de første dagene er helt avgjørende. Her teller ikke bare timer, men minutter, sier Brende.

Brende opplyser til Nettavisen at Norges Røde Kors har iverksatt en innsamlingsaksjon, slik at nordmenn kan bistå de jordskjelvrammede i Haiti.

Videre forteller Brende at mye av infrastrukturen er ødelagt, så det å få inn vann slik at det ikke spres sykdom som kolera, er helt avgjørende. I tillegg er det viktig å opprette helseenheter, samt få inn mat til den kriserammede befolkningen.

Les også: Få nordmenn i Haiti
Les også: - Røde Kors jobber på spreng

Hovedkvarteret til Verdensbanken og FN er noen av bygningene som er jevnet med jorden av jordskjelvet som ble målt til 7,0 på Richters skala.

200 begravd under hotell
Det populære hotell for turister, Hotel Montana, har kollapset, og over 200 mennesker er trolig begravd i ruinene. I tillegg er bruer og veier totalt ødelagt, melder The Times.

- Hele byen er mørklagt, og det er tusenvis av mennesker som sitter i gatene uten å ha noe sted å gå, sier Rachmani Domersant, en representant for organisasjonen Food for the Poor, til The Times.

- Jeg har sett mellom syv og åtte bygninger, alt fra kontorbygninger og hotell til kjøpesentre, som har kollapset. Jeg tror hundrevis av omkomne vil være en sterk underdrivelse, sier han.

Jordskjelvet, som hadde sitt episenter like utenfor hovedstaden Port-au-Prince, hadde en styrke på 7 og ble etterfulgt av 13 etterskjelv, sju av dem med en styrke på over fem.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.