RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200 DVD-er på én plate

Et japansk firma demonstrerte nylig en såkalt holografisk opptaksplate som kan romme inntil en terabyte med data.

Platene, som ser ut som en vanlig CD eller DVD, kan ha løst problemet med lagring av store mengder data en gang for alle.

En terabyte (TB) er mer enn dobbelt så mye som de største harddiskene på markedet i dag har plass til. En plate tilsvarer innholdet på 1.500 brennbare CD-plater eller 200 DVD-plater. Selve platene kalles for HVD (Holographic Versatile Disc), og dataene er lagret slik at de leses tredimensjonalt av laseren på spilleren. Dagens DVD-plater har bare ett eller to lag med data.

Presenteres i september
Teknikken, som er utviklet av firmaet Optware, ble vist fram for investorer og flere andre store firmaer innen elektronikk og mediebransjen allerede i juli, skriver nettstedet dinside.no.

Flere tekniske detaljer om teknologien vil bli presentert på en konferanse i Paris i september. Dette skal være første gang at noen har demonstrert en fungerende teknikk for opptak og avspilling av data på en optisk plate, som CD- og DVD-plater kalles i bransjen.

Kostbart
Produkter basert på teknologien vil ifølge Optware komme på markedet først etter 2006. For vanlige forbrukere vil spillerne og platene tidligst være tilgjengelig i 2007. I elektronikkbransjen betyr dette i praksis muligens i 2008.

Billig blir det imidlertid ikke. Ved introduksjonen vil spillerne rettet mot forbrukermarkedet koste rundt 20.000 kroner. En 200 GB-plate er ventet å koste rundt 700 kroner.

©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere