Kvinnene og jentene ble reddet av den nigerianske hæren fra Sambisa-skogen i det nordlige Nigeria, samme området der det har kommet meldinger om at jentene fra Chibok befant seg.

Det ble derfor spekulert på om noen av de befridde jentene kan ha vært fra Chibok, men det ble senere tirsdag avkreftet av hæren.

– Styrkene har reddet 200 bortførte jenter (ikke Chibok-jentene) og 93 kvinner, skrev oberst Sani Usman i en tekstmelding.

Tidligere tirsdag opplyste hæren at den hadde ødelagt tre av Boko Harams leire i Sambisa-skogen, som ligger i delstaten Borno, nordøst i landet.

#BringBackOurGirls

Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok, også i Borno, 14. april i fjor førte til at verdens øyne ble rettet mot opprørsgruppas brutale framferd. I timene etter massebortføringen klarte 57 av jentene å rømme, mens 219 endte i langvarig fangenskap.

En hel verden reagerte, og mange la ut bilder på sosiale medier med emneknaggen «BringBackOurGirls» («Hent hjem jentene våre»).

I ukene etter hendelsen sa nigerianske sikkerhetskilder og lokale kilder i Borno at det var ting som tydet på at jentene hadde blitt tatt med til Sambisa-skogen.

Barnesoldater

Også mange andre jenter og gutter er forsvunnet i konfliktområdene. De er blitt bortført, rekruttert som barnesoldater eller tvunget på flukt, ifølge UNICEF.

Unge kvinner og jenter som senere har klart å rømme, forteller til organisasjonen at de ble holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer.

Offensiv

Den væpnede, islamistiske gruppen Boko Haram har base i Nord-Nigeria.

Regjeringshæren i Nigeria innledet tidligere i vår en offensiv mot Boko Haram, med støtte fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

På ettårsdagen for bortføringen av skolejentene sa Nigerias nyvalgte president Muhammadu Buhari at han vil gjøre det han kan for å finne jentene. Han sa imidlertid da at de fremdeles ikke visste hvor jentene befinner seg.