RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200 ledige plasser i superbarnehage

(Rogalands Avis)
Halvparten av lokalene til Stavangers nye superbarnehage på Jåttå står tomme, selv om 241 barn fortsatt står på venteliste.

- Vi får daglige henvendelser fra foreldre som vil ha barna inn hit. Bare i dag har jeg fått to telefoner, sier styrer Tove Erna Belland i Jåttå barnehage til Rogalands Avis.

Stavangers nye superbarnehage har vært i drift i en knapp måned, og i dag boltrer 110 barn seg med splitter nye leker og et fantastisk uteområde med epletrær, bærbusker og egen vannrenne.

200 ubrukte plasser

Men fortsatt står lekene i den ene halvdelen av barnehagen urørt. Politikerne i Stavanger har nemlig vedtatt å ikke ta i bruk de siste 200 barnehageplassene før neste høst.

Samtidig venter 241 barn på å få barnehageplass i Stavanger kommune.

- Barna på ventelisten er i all hovedsak barn som fyller ett år etter 1. september, og som ikke har lovfestet rett til barnehageplass, sier Rannveig Eriksen, barnehagesjef i Stavanger.

Hun påpeker at Stavanger har klart å tilby barnehageplass til alle som har lovfestet rett til det.

Reagerer på kunstig skille

- Regjeringen har innført et kunstig skille på hvem som har rett til barnehageplass. Regjeringen prøver visst å bestemme når folk skal få barn. Det er helt naturstridig, tordner Turid Haaland Wiersholm (Frp).

De ubrukte lekene og lokalene gjorde et svært sterkt inntrykk da hun besøkte barnehagen sammen med Rogalands Avis i går.

- Det må være utrolig provoserende for foreldrene som står på venteliste å se dette. Jeg hadde blitt rasende, sier hun.

- Avhengig av statlig tilskudd

Fremskrittspartiet og Høyre foreslo i fjor å innføre et fortløpende barnehageopptak, der også de yngste barna får lovfestet rett til barnehageplass.

En slik ordning vil imidlertid koste mye penger. Og penger er også hovedgrunnen til at Stavanger kommune ikke har tatt i bruk alle barnehageplassene på Jåttå med en gang.

- En barnehageplass for en ettåring koster rundt 150.000 kroner i året, sier Eriksen.

Dermed er kommunen helt avhengig av statlige tilskudd, hvis det skal opprettes flere barnehageplasser. Og så lenge de statlige tilskuddene uteblir, vil heller ikke Frp love flere barnehageplasser i Stavanger.

- Men det virker ikke helt gjennomtenkt at disse moderne lokalene står tomme, samtidig som andre barnehager sliter med svært dårlig inneklima og dårlig plass, sier Wiersholm.

Ap: Bred politisk enighet

Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti lot seg også imponere over de store uteområdene og arkitektdesignede lokalene, da de besøkte Jåttå barnehage i går.

- Jeg skulle gjerne vært fem år igjen, utbryter Arnt Heikki Steinbakk (Ap), etter blant annet å ha testet verktøyet i barnehagens sløydavdeling.

Han påpeker at alle partiene i Stavanger har vært enige om å la halve barnehagen stå tom til neste høst.

- Jåttå barnehage ble besluttet utbygd i ett byggetrinn, i stedet for to. Det ville tatt lengre tid og trolig kostet mer penger. Overkapasiteten man ser nå er kalkulert for i gjeldende barnehagebruksplan, som det er felles politisk enighet om, sier han, og tilføyer:

- Det er ingen dramatikk i at det kan være overkapasitet på nye skoler og barnehager.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere