RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200 politianmeldelser mot samme familie i Sverige


OMTALES SOM MAFIA: I en dyptgående reportasjeserie har den svenske storavisen Aftonbladet tatt for seg den muslimske Gøteborg-familien Ali Khan, opprinnelig fra Libanon. En familie som av politiet beskrives som mafia. Montasje/Nettavisen Faksimile/Aftonbladet
OMTALES SOM MAFIA: I en dyptgående reportasjeserie har den svenske storavisen Aftonbladet tatt for seg den muslimske Gøteborg-familien Ali Khan, opprinnelig fra Libanon. En familie som av politiet beskrives som mafia. Montasje/Nettavisen Faksimile/Aftonbladet
Sist oppdatert:
Politiet beskriver slekten som en mafiafamilie, men har flere ganger bedt dem om hjelp for å løse problemer.

I en dyptgående reportasjeserie har den svenske storavisen Aftonbladet tatt for seg den muslimske Gøteborg-familien Ali Khan, opprinnelig fra Libanon. En familie som av politiet beskrives som mafia.

- Jeg har fulgt denne familien i ganske lang tid. De består i dag av 120 individer, og de fleste bor i Angered (tettsted i Gøteborg journ. anm.). De har gått igjen i veldig mye kriminell virksomhet i årenes løp. De har påvirket lokalsamfunnet i Angered ganske negativt i lang tid. Når jeg ser på familien, så er rundt 60 av de 120 individene over 15 år. Et 40-tall av dem er menn og over 30 av dem forekommer i politiets register. De lovbruddene som Ali Khan er kjente for er drap, utpressing, grov vold mot kvinner, mishandling, trusler, narkotika- og våpenkriminalitet.

Slik beskriver Ulf Merlander, lokalpolitisjef i Nordost i Gøteborg, familien overfor avisen.

Les også: Hytter: - En helt fantastisk situasjon

- Ikke mafia

Selv nekter familiens overhode, imamen Hashem Ali Khan (60), for at de er mafia.

Han forteller at politiet flere ganger i årenes løp har kommet til ham for å få hjelp til å løse problemer i byen. Dette bekrefter politiet selv.

I reportasjen kommer det fram at det i løpet av de siste to årene har kommet inn over 200 anmeldelser mot medlemmer av Ali Khan- familien.

De fleste av disse anmeldelsene har senere blitt trukket i frykt, fordi folk ikke tør å vitne mot familien, hevder politiet overfor avisen.

Hvor mange personer de 200 anmeldelsene er fordelt på, har ikke Aftonbladet kjennskap til.

Les også: Trump med nytt og utvidet innreiseforbud til USA

- Hvis det er sant, så er det mye

I intervju med avisen sier Hashem Ali Khan - som selv ikke er dømt eller anmeldt - og et annet familiemedlem at mye dreier seg om små lovbrudd som å kjøre moped uten hjelm, eller kjøring uten førerkort.

- Men det er ikke bare slike lovbrudd. Det er narkotikakriminalitet, forskjellige trusler, lovbrudd i rettssaker og mishandling, for å nevne noe, påpeker journalisten. Synes du ikke det er mye med 200 politianmeldelser?

- Jeg vet ikke om det er sant.

- Det er sant, svarer reporteren.

- Hvis det er sant, så er det mye. Men man blir anmeldt hvis man kjører sykkel uten hjelm, ikke har på belte eller kjører uten førerkort. Jeg er ikke imot politiet når de gjør jobben sin. De gjør jobben sin. Jeg kan ikke si at alle i familien er rene, og jeg kan ikke si at alle i familien er dårlige. På samme måte som jeg ikke kan si at alle politifolk er rene eller at alle politifolk er dårlige. Det varierer.

Les også: Finn krevde boligannonse med nikabkledde kvinner fjernet

- Klyper seg i armen

En av dem som har reagert på artikkelen er den norske samfunnsdebattanten Kjetil Rolness.

- En muslimsk storfamilie med opprinnelse fra Libanon styrer en bydel i Göteborg som en mafiaorganisasjon. Den har 200 politianmeldelser mot seg bare de siste to årene. Nesten alle sakene er henlagt, fordi ingen tør vitne. Familiens overhode, som kom til Sverige for 34 år siden, er en høyt respektert imam som ser seg selv som konfliktløser. Familiene gjør opp seg imellom, før det blir ordentlig blodbad, sier han. Bare litt trusler, vold og mord innimellom. Det hele ledes fra et rødmalt, hyggelig rekkehus i en forstad i et av verdens mest moderne og velordnede land. Man klyper seg i armen, skriver Rolness på Facebook

Han roser samtidig Aftonbladet for å skrive saken og for å få familiens overhode i tale.

Les hele artikkelen i Aftonbladet her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere