Gå til sidens hovedinnhold

200 Sogn-elever til Morellbakken ungdomsskole

200 elever og 17 lærere fra gamle Sogn videregående skoles lokaler flytter torsdag inn på Morellbakken skole.

GREFSEN: Søndag ble lokalene på gamle Sogn videregående skole stengt på grunn av asbestfare. Nå flyttes elevene over i tomme etasjer på Morellbakken skole.

Det fikk foreldrene på Morellbaken skole vite onsdag, i et brev fra rektor Bente Borrebæk og Kjell Richard Andersen i Utdanningsetaten.

Allerede torsdag flytter de nye elevene inn.

Flere skoler

Det var søndag at det gamle skolebygget på Sogn ble stengt, på grunn av asbestfare i forbindelse med rehabilitering av skolen.

Elevene som har holdt til i skolebygget spres nå over flere andre skoler. Totalt dreier det seg om 400 elever og 50 ansatte som må flytte inn i skoler med ledig kapasitet i Oslo.

I brevet til foreldrene står det at Morellbakken er eneste skole med mulighet til å gi plass til så mange elever på kort varsel.

LES OGSÅ: JEG HAR VERDENS KULESTE JOBB

Ny skole

Morellbakken ungdomsskole, tidligere Grefsen vgs., var nyåpnet i høst, og har foreløpig kun åttendeklassinger som elever.

Norskopplæringselevene som flytter inn på Morellbakken ungdomsskole, er i aldersgruppen 16-19 år. Det står videre i brevet at elever og lærere flytter inn 12. september, flytter ut i slutten av juni 2014, slik at skolen kan ta i mot et nytt 8. trinn fra høsten 2014.

Morellbakkens og Gamle Sogns elever vil være organisert og administrert som to forskjellige skoler.

Her oversikt over hvor de andre sogn-elevene er flyttet.

– Skeptisk

FAU (Foreldrenes Arbeidsutvalg) ved Morellbakken skole er foreløpig ikke konstituert. FAU representant fra 8 B, Erik Høydal, uttaler på egne vegne at han er skeptisk til situasjonen.

– Ja, jeg er skeptisk. Dette virker allerede som mye av det hastevedtaket det faktisk er, helt uten risikoanalyse og konsekvensvurderinger. Jeg frykter en tap/tap situasjon der både de nye elevene i alderen 16 til 19 må finne seg i stengsler og begrensninger som elever i videregående normalt ikke har, og 8-klassingene på 13-år får voksne 19-åringer med sitt levesett tett innpå hverdagen, sier Høydal.

– For noen år tilbake hadde vi en liknende situasjon på Engebråten skole: Da måtte ungdom fra Engebråten pendle noen dager i uken til den gang Grefsen Videregående. Det var heller ingen heldig situasjon. Vi foreldre så for oss undommen vår på russekroer og revyfester. Nå gikk det ikke så ille, men det skyldes en tett oppfølging fra skolen og foreldrene.

– Jeg har selv barn på 13, 17 og 19 år. Jenter på 13 og gutter på 19 lever i to forskjellige verdener, og bør få lov og mulighet til det. Den ordningen vi nå skal hanskes med det nærmeste skoleåret blir garantert tøft for alle som har med Morellbakken skole å gjøre, avslutter Høydal.

– Ingen stor risiko

Utdanningsetaten ser ikke på den nye skoleordningen som noen stor risiko.

– Når vi sitter med 400 elever uten skolelokaler, så må vi finkjemme det vi har av ledige lokaler. På Morellbakken sto to helt ledige etasjer, og det er viktig at disse 200 elevene går samlet, særlig med hensyn til det faglige, sier ass. direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen.

– I utgangspunktet ser vi ingen stor risiko med dette, det er fra før av to 8 - 13 skoler i Oslo, og der fungerer det veldig fint med forskjell i alder. Og en åttendeklassing er jo ikke langt unna i alder i forhold til en 16 - 17-åring. Vi introduserer jo ingen "fremmedelement" inn i livet til åttendeklassingene, sier Andersen.

– Dette er førstehjelp til elever som skal lære norsk, og som sto uten skolelokaler, og spesielt viktig at undervisningen ikke blir avbrutt, avslutter Andersen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted