Nærmere 200.000 mennesker, inkludert innsatte i fengsler og mer enn 100 pasienter fra sykehus, har fått ordre om å evakuere sine hjem nord i California som følge av skogbrannen i vinregionen Sonoma, melder nyhetsbyrået Associated Press mandag morgen.

Mange har fått strømmet koblet av, og titusener ble tvunget på flukt midt på natten, noe som sendte en bølge av evakuerte ut på veiene. Mange var selv ofre for den dødelige skogbrannen i oktober 2017 da 44 mennesker ble drept og tusenvis av hjem ble lagt i ruiner.

En stor innsats pågår også for å redde husdyr unna de utsatte områdene.

Vinden skaper store utfordringer i slukningsarbeidet, og søndag tapte brannmannskapene terreng i kampen mot flammene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Guvernør Gavin Newsom har erklært nødsituasjon i California, der Kinkade-brannen nå dekker et område på rundt 220 kvadratkilometer. Bare 5 prosent er under kontroll. Det meldte brannvesenet i California i en oppdatering søndag kveld.

SISTE: Mandag ettermiddag norsk tid har politi og brannvesen sendt ut evakueringsordre for tusenvis av boliger etter at det begynte å brenne langs Interstate 405 nær Getty Center i Los Angeles.

Øker i omfang

Skogbrannen i vinregionen Sonoma nord i California, omtalt som Kinkade-brannen, ble tidligere opplyst å dekke et område på 120 kvadratkilometer, der 10 prosent var under kontroll, men søndag kveld er den nesten dobbelt så stor: 220 kvadratkilometer med kontrollen nede på 5 prosent.

94 bygg er så langt registrert totalødelagt og 17 bygg skadd. 79.575 bygninger er fremdeles i fare.

– To brannfolk har fått brannskader i dag, blir det opplyst på en pressekonferanse.

For øyeblikket er det utstedt rødt brannfarevarsel for 43 av Californias 58 fylker.

Samtidig er antall branner hist og her til sammen under snittet for oktober, ifølge brannsjef Mike Bradley for region nord i California. Han sier mye av det skyldes utplassering av utstyr på forhånd, slik at mannskapene har klart å få de fleste brannen under kontroll ganske kjapt.

Sterk vind

Guvernør Gavin Newsom uttalte tidligere søndag at myndighetene setter inn alle tilgjengelige ressurser i kampen mot flammene på de få, store brannene, men at det er svært vanskelige forhold.

Dette skyldes i stor grad værforhold, med kraftige vindkast. De er ventet å fortsette fram til mandag og da være rundt 18–22 meter per sekund.

Rundt 180.000 personer har fått ordre om å evakuere hjemmene sine. Dette er den største evakueringen som sheriffkontoret i distriktet kan huske.

For å unngå at gnister fra kraftlinjer skal feies av sted i den kraftige vinden og sette fyr på knusktørt materiale, har strømleverandøren Pacific Gas & Electric kuttet strømforsyningen til 965.000 kunder. Ytterligere 100.000 har mistet strømmen fordi linjer er blåst ned eller på andre måter er satt ut av funksjon.

Til sammen er 2,7 millioner innbyggere i California nå uten strøm.

Totalskadd

Det er ventet at de skal få strømmen tilbake mandag, men nye planlagte kutt er varslet allerede tirsdag og onsdag på grunn av nye værvarsel om lignende vindforhold med risiko for økt brannfare om strømmen står på.

I området San Francisco Bay har to gressbranner stanset trafikken i perioder søndag, mens flammene kom farlig nærme bebyggelse i Vallejo. Sør i delstaten har en skogbrann totalødelagt 29 bygg og forårsaket skader på ytterligere 42 i Santa Clarita nær Los Angeles. Av disse var henholdsvis 24 og 36 boliger. Denne brannen oppgis søndag å være 70 prosent under kontroll, og evakueringsordren er opphevet.

(©NTB)