RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

2000 hyllet fredsprisvinnerne

Fredsprisvinnerne mottar hyllesten fra publikum fra balkongen på Grand Hotell lørdag kveld. Fra v: fredsaktivisten Leymah Gbowee, menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen og Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf.
Fredsprisvinnerne mottar hyllesten fra publikum fra balkongen på Grand Hotell lørdag kveld. Fra v: fredsaktivisten Leymah Gbowee, menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen og Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf. Foto: Varfjell, Fredrik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman hilste fakkeltoget.

Tidligere lørdag mottok de tre prisvinnerne årets fredspris i Oslo rådhus. Klokken 19 lørdag kveld ble det arrangert fakkeltog ved Grand Hotel hvor fredsprisvinnerne hilset folket fra balkongen.

Ifølge NRK Dagsrevyen var det om lag 2000 mennesker som hadde møtt fram for å hylle fredsprisvinnerne. TV-bildene fra NRK viste store folkemengder utenfor Grand Hotel ved Stortinget.

Fakkeltoget startet på Youngstorget i sentrum ved 18.30-tiden. For fredsprisvinnerne går nå turen videre til Nobel-banketten med 250 gjester, blant dem konge- og kronprinsparet.

Her skal medlem av Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five og stortingspresident Dag Terje Andersen holde tale, før det blir dans.

Tre vinnere
Prisen gikk i år til tre kvinner. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberiske sosialarbeideren og fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske journalisten og menneskerettsaktivisten Tawakkol Karman.

Les også: - Kvinner er ikke bare ofre.

- Det er på vegne av alle kvinner i Liberia, Afrikas kvinner og kvinner verden over som har arbeidet for fred, rettferdighet og likeverd, at jeg med stor ydmykhet mottar Nobels fredspris, sa Johnson Sirleaf.

- En anerkjennelse
Leymah Gbowee la vekt på kvinners innsats for å bekjempe urettferdighet og kjempe for fred i sin tale.

- Den er en anerkjennelse og en berømmelse av den kampen som føres av kvinner på grasrotplan i Egypt, i Den demokratiske republikken Kongo, Elfenbenskysten, Tunisia, Palestina og Israel og alle andre urolige verdenshjørner, sa Gbowee.

Styrket håp om fred
Den jemenittiske journalisten og menneskerettsaktivisten Tawakkol Karman, som er den yngste fredsprisvinneren noensinne, berømmer også kvinners kamp om fred og rettferdighet verden over, og understreker at kampen mot urettferdighet ikke er over.

- Alfred Nobels drøm om en verden hvor fred gjør seg gjeldende og hvor krig forsvinner, har ikke blitt oppfylt ennå, men håpet om å oppnå dette har styrket betraktelig, og forsøk på å oppnå dette har blitt doblet, sier Karman.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere