*Nettavisen* Nyheter.

2011 ble trist rekordår for flyktninger

Stockholm (NTB): Fjoråret ble et trist rekordår for flukt over landegrensene. Flere humanitære kriser i Afrika utløste store flyktningstrømmer, skriver FNs høykommissær for flyktninger i en ny rapport.

Flere mennesker ble drevet på flukt i løpet av 2011 enn i noe annet år på 2000-tallet, heter det i rapporten fra UNHCR. På verdensbasis måtte 42,5 millioner mennesker avslutte fjoråret som flyktninger, internt fordrevne eller asylsøkere.

- I 2011 så vi enorme menneskelige lidelser. Vi kan bare være takknemlige for at det internasjonale systemet for å beskytte de som er på flukt, fungerte, og at grensene for det meste ble holdt åpne, sier høykommissæren António Guterres.

Høykommissæren peker på flere utviklingstrekk som gir grunn til bekymring. Ett er at antallet mennesker på flukt i verden har ligget høyt over tid, med mer enn 42 millioner i hvert av de siste fem årene.

Et annet er økende fare for at mennesker som har flyktet, risikerer å forbli på flukt. De kan bli sittende i leirer eller under tøffe forhold i bystrøk, og av de 10,4 millioner menneskene som dekkes av UNHCRs mandat, har nesten tre firedeler vært i eksil i fem år eller mer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.