*Nettavisen* Nyheter.

21 år for folkemord

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Rwander dømt for medvirkning til flere tusen drap.

14.02.13 21:25

Torsdag falt dommen i Rwanda-saken i Oslo tingrett.

En rwander bosatt i Norge er dømt til 21 år for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Dommen er i samsvar med påtalemyndighetens påstand. Han er ikke idømt saksomkostninger.

Mannen anket dommen på stedet, ifølge NTB.

Drap på 2000 mennesker
Under rettsforhandlingene i november i fjor, påsto aktor 21 års fengsel for norsk-rwanderen (47), som ifølge tiltalen medvirket til drap på rundt 2000 mennesker under folkemordet.

Det var den fryktede hutumilitsen Interahamwe som sto i spissen for drapene på tutsier og moderate hutuer.

Et sted mellom 500.000 og 1.000.000 mennesker ble drept i folkemordet, herunder kvinner, barn og eldre.

- Fremstår ikke som troverdig
Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og sagt at bevisene mot ham er fabrikkert og at vitnene lyver.

Retten, under ledelse av dommer Jonas Petter Madsø, finner imidlertid ikke grunn til å tro på mannens forklaringer.

- Retten bemerker at tiltalte var en velstående forretningsmann. Den uvitenheten tiltalte påberoper seg, fremstår ikke som troverdig, sa Madsø under opplesningen av dommen torsdag.

Oslo tingrett mener drapene er begått under «særdeles skjerpende omstendigheter»

- Det forhold at drapene skjedde som ledd i et folkemord er etter rettens vurdering i seg selv tilstrekkelig for å konkludere med dette. Retten bemerker at folkemord generelt sett er mer graverende enn de groveste integritetskrenkelser rettet mot enkeltpersoner, står det i dommen.

- Tiltalte har utvilsomt gjort seg skyldig i alvorlig forbrytelse mot humanitær rett, og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, heter det videre.

- Drept på bestialsk måte
Retten konkluderer med at de har funnet det bevist at rwanderen har medvirket til over 1000 drap.

- Retten har funnet det bevist at han medvirket til overlagt drap på rundt 1000 personer som hadde søkt tilflukt ved kommunehuset i Birenga, at han medvirket til overlagt drap på flere hundre personer som hadde søkt tilflukt ved Economat - og at han medvirket til overlagt drap på minst åtte personer som hadde søkt tilflukt ved sykehuset i Kibungo, skriver tingretten.

- Formålet med angrepene som tiltalte deltok i var å drepe alle tutsiene som hadde søkt tilflukt på disse stedene. Flyktninger i alle aldre ble drept. De forsvarsløse flyktningene ble også drept på bestialsk måte, herunder ved bruk av macheter, klubber og stokker. Det forekom også likskjending, står det i dommen.

I sin prosedyre pekte politiadvokat Marit Formo og statsadvokat Petter Mandt på at utgangspunktet for norsk rett i slike saker er lovens strengeste straff, fengsel i 21 år. De to argumenterte for at det ikke finnes formildende omstendigheter av stor tyngde.

- Selv om forholdene som beskrives i tiltalen ligger mange år tilbake i tid og selv om det skjedde utenfor Norge, er det viktig i et internasjonalt perspektiv med strenge dommer i slike saker, sa politiadvokat Formo blant annet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ukjent

Kom til Norge i 2001
Den tiltalte kom til Norge i 2001 og har de siste årene vært bosatt i Bergen.

Saken har gått for norsk rett fordi det på det tidspunktet man startet etterforskning var usikkert om det var mulig å utlevere til Rwanda på grunn av rettstilstanden der og fordi det heller aldri kom noen utleveringsbegjæring fra Rwanda.

Kripos etterforsket saken siden 2007, og gjennomførte flere reiser til Rwanda. Det er gjennomført rundt 150 vitneavhør i alt.

HTML EMBED

View Drapene i Kibungo in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag