*Nettavisen* Nyheter.

21 millioner kvinner, menn og barn blir utsatt for tvangsarbeid

FARLIGE ARBEIDSFORHOLD: En nepalsk arbeider læres opp i Katmandu før han skal reise videre til Qatar for å jobbe som bygningsarbeider. Foto: Narendra Shrestha (Epa)

01.05.14 21:45

– Regjeringer bør markere Arbeidernes dag, 1. mai 2014, med å forplikte seg til å lage rettslig bindene avtaler som forhindrer tvangsarbeid, og beskytter ofrene for dette, sier Human Rights Watch.

Millioner av mennesker blir holdt som moderne fanger på verdensbasis i dag, i følge tall fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

ILO regner med at 90 prosent av tvangsarbeidet foregår i den private sektoren, inkludert private hjem, lokale forretninger og internasjonale distribusjonskjeder.

Fakta

Moderne slaveri

Internasjonal solidaritetsdag

1. mai er en internajsonal solidaritetsdag og feires over hele verden, derfor er det viktig og beholde et internajsonalt perspektiv sier LO.

- Det er viktig at også vi, i den rike og fredelige delen av verden, bruker dagen til å sette et ekstra søkelys på situasjonen for mennesker som ikke er så heldige. Som Human Rights Watch oppfordrer til, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun understreker at internasjonal oppmerksomhet og engasjement kan legge press på myndigheter og arbeidsgivere til å gjøre noe med situasjonen.

- Derfor vil 1. maitalene i dag, over hele Norge, minne om situasjonen for menneskene i de livsfarlige tekstilfabrikkene i Asia, ofrene for den grusomme borgerkrigen i Syria og den håpløse situasjon for palestinerne på Vestbredden og i Gaza. For å nevne noen, sier Kristiansen.

Gir håp
Da LO-lederen talte på Youngstorget 1. mai, refererte hun til hvordan Nelson Mandela har gitt håp om at standhaftighet og kamp kan føre til seier.

- Han ville ikke aksepterte at frihet – bare er noe man kan be om – men ikke noe man kan kreve, sa Kristiansen.

Les egen sak her: - Ta frihetsbegrepet tilbake!

Internasjonalt solidaritetsarbeid er en viktig del av norsk fagbevegelses engasjement, ikke bare på 1. mai. LO har blant annet prosjekter for tobakksarbeidere i Malawi, filippinske hushjelper i Hong Kong og migrantarbeidere i de arabiske landene Bahrain, Oman og Jordan.

De har også nylig satt i gang en informasjonskampanje her hjemme med fokus på fotball-VM i Qatar, og andre store idrettsarrangement.

- I Qatar dør daglig bygningsarbeidere som følge av dårlige arbeidsforhold, dårlige bo- og sanitære forhold. LO fokuserer på at alle skal ha en anstendige arbeidsforhold og en lønn å leve av, Sier LO-lederen.

Les også: Greske arbeidere markerer 1. mai med streik

Les også:Ap vil ha humanitær milliard til Syria

Les også: Tåregass møtte 1. mai-tog i IstanbulNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.