*Nettavisen* Nyheter.

21 pågrepet etter hestekjøttskandale i Frankrike

Fransk politi har pågrepet 21 personer etter mistanke om at hester som er brukt i medisinsk forskning, har blitt solgt videre som slakt til mat.

16.12.13 14:35

Marseille/Oslo (NTB-Reuters-AFP): Pågripelsene skjedde som følge av en omfattende politiaksjon mot hestekjøttindustrien i hele Sør-Frankrike.

En talsmann for legemiddelfirmaet Sanofi sier levende hester ble brukt til å dyrke fram antistoffer mot alt fra rabies til slangebitt. Hestene ble injisert med bakterier og virus for at kroppene deres skulle produsere antistoffer som deretter kan brukes til å utvikle medisiner mot sykdommer.

- Kan føre til helseproblemer
Ifølge Sanofi har de i løpet av de tre siste årene solgt 200 hester til veterinærhøyskoler, privatpersoner og hestesentre. Hestene var ifølge talsmannen friske og ved god helse, men de var ikke godkjent for å bli brukt til mat.

Ifølge franske medier ble hestene solgt til mellommenn, som ifølge politiet forfalsket veterinærattestene og deretter solgte dem til matproduksjon. Blant dem som er pågrepet, er både kjøttprodusenter, veterinærer og kjøttmeglere.

Flere europeiske land ble rammet av en kjøttskandale tidligere i år, etter at det ble avslørt at en rekke leverandører brukte hestekjøtt i sine produkter uten å oppgi det.

Frankrikes viseminister for forbrukssaker Benoit Hamon sier at dette er en annerledes sak, fordi det i disse tilfellene kan føre til helseproblemer.

Sanofi tilbakeviser imidlertid at hestekjøttet kan utgjøre en fare for menneskers helse.

Mattilsynet forebygger med testing
Randi Edvardsen, sjef for seksjon animalsk mat i Mattilsynet, kan ikke si om saken er relevant i Norge.

- Det er for så vidt ikke mulig for oss i Mattilsynet å kommentere, for det er politiet som etterforsker disse sakene her, sier Edvardsen til NTB.

Som følge av hestekjøttskandalen som også rammet Norge, ble det i mai påvist svin i stedet for storfekjøtt i produsentene Kuraas og Norsk Mesterkjøtts produkter. Begge produsentene ble anmeldt av Mattilsynet.

- Den ene saken ble henlagt, og den andre vet vi ikke status på, sier Edvardsen.

Hun opplyser at Mattilsynet kommer til å gjennomføre flere runder med DNA-testing fremover for å forebygge flere lignende saker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag