*Nettavisen* Nyheter.

21 personer dømt til døden i Egypt

Foto: - (Afp)

Dømt til døden etter fotballopptøyene i Port Said i fjor, der 75 mennesker mistet livet.

26.01.13 13:13

Dommen ble kunngjort lørdag morgen, og statlig fjernsyn overførte domsavsigelsen på direkten, melder NTB.

Dommeren leste opp 21 navn som han sa var blitt «sendt videre til muftien», en frase som brukes om dødsdommer. De må alle godkjennes av Egypts øverste religiøse myndighet.

- Minst 16 drept etter dommen
75 personer mistet livet, og 1000 andre ble skadet i fotballopptøyene i Port Said den 1. februar i fjor, da Kairo-laget Al-Ahly møtte hjemmelaget Al-Masry.

Minst 16 personer skal ha blitt drept, inkludert minst to politifolk, i voldsom uro som er brutt ut i Port Said etter at dødsdommene ble kjent. Pansrede militærkjøretøyer og militærpoliti er blitt utplassert i byen.

- Dødstallet er steget til 16, og det er 176 skadde, sier Helmi al-Ifni, leder for helsemyndighetene i området.

Da dommen ble lest opp lørdag, befant flere av de etterlatte seg i rettssalen. Ifølge nyhetsbyrået AP var det mange av dem som gråt.

Samtdig forsøkte slektninger av de dødsdømte å storme fengselet der de sitter fengslet, melder egyptisk TV ifølge nyhetsbyrået AFP.

Totalt 73 personer står tiltalt etter opptøyene, og dommen mot de gjenværende er ventet den 9. mars.

- Dypt tragisk
- Dette er uheldig og dypt tragisk. Dette er den største katastrofen i Egypts fotballhistorie, sa visehelseminister Hesham Sheiha til egyptisk TV etter opptøyene i fjor.

Al-Masry fikk en sjelden seier på 3 -1 mot rivalen Al-Ahly, som anses for å være det beste laget i den egyptiske ligaen.

Tilhengere av hjemmelaget skal ha stormet banen etter kampen og gått til angrep på spillere på motstanderlaget, samt deres tilhengere.

Både spillere og tilskuere skal ha blitt presset inn i et hjørne. Deretter skal det ha blitt kastet steiner og flasker mot dem.

De to lagene har ved flere anledninger barket sammen.

- Det er en krig
Ifølge stadiondirektøren ble mange av de omkomne trampet i hjel i kaoset som oppsto.

- Mange døde av kvelning og kraftige bruddskader, sa overlege Hassan al-Isnawi ved sentralsykehuset i Port Said ifølge Ahram etter hendelsen.

En Ahli-spiller beskrev hendelsen som «en krig».

- Dette er ikke fotball. Dette er en krig og folk dør foran oss. Det er ingen bevegelse, ingen sikkerhet og ingen ambulanser, sa Mohamed Abo Treika.

TV-bilder viste hvordan egyptiske sikkerhetsstyrker ikke grep inn for å stoppe volden, noe som har blitt sterkt kritisert i etterkant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag