*Nettavisen* Nyheter.

214 barn havnet i strafferegisteret

BARN MED RULLEBLAD: I 2014 ble 214 barn mellom null og 10 år registrert i politiets strafferegister, og fikk dermed et kriminelt rulleblad før de kom i tenårene. Illustrasjonsfoto. Foto: VYACHESLAV OSELEDKO (AFP)

I fjor var 214 barn opp til 10 år mistenkt for straffbare forhold, viser tall fra straffesakregisteret.

18.06.15 13:50

Nettavisen presenterer Kripos sin statistikk over barn mellom null og 10 år som ble registrert i politiets straffesakregister (STRASAK) i 2014. Det er dette registeret som ofte kalles kriminelt rulleblad.

Totalt ble 214 barn opp til 10 år registrert i STRASAK i 2014. Siden disse barna er under den kriminelle lavalder, som er 15 år, endte alle sakene med å bli henlagt.

Forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier at mange av disse barna står i fare for å bli fremtidens kriminelle.

Tidligstarterne
- Det er veldig gode studier på dette fra andre land, der man har funnet minst tre løp til en antisosial utvikling. Den mest alvorlige er tidligstarterne: De som starter tidlig med kriminalitet, og som er i difus opposisjon til autoriteter. Med «difus opposisjon» mener vi at det ikke er noen grunn til at de er i opposisjon, sier Bjørnebekk.

Hun forteller at årsaken til at noen barn blir såkalte «tidligstartere», kan være medfødt, men kan også være forårsaket av sosiale faktorer. Alvorlige familieproblemer, mye flytting i barndommen og urolige nærmiljø er blant disse faktorene.

- Tegnene er ofte tydelige. De gjør mye galt, og de har stor radius når de er ute. Ofte får de være oppe lenger, og de drar gjerne alene til byen i ung alder, sier hun.

I tabellen til høyre kan du se hvordan de 214 barna fordeler seg i alder fra null til 10 år. I noen få tilfeller har barna blitt registrert i straffesaksregisteret sammen med sine foreldre. For eksempel har spedbarn blitt mistenkt for falsk forklaring, mens to andre er mistenkt for overtredelse av utlendingsloven.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALDER: Her ser du de 214 barna opp til 10 år fordelt på alder.

Gutter og jenter
Det store flertallet av disse barna er likevel registrert for kriminelle handlinger som de selv skal ha gjort. Dette er ulik type kriminalitet - fra nasking i butikken, og overfall med kniv og voldtekt.

Av de 214 barna, er det 22 jenter. De fleste jentene er registrert med mindre alvorlige forhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

VOLDSFORSKER: Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker ved Politihøgskolen.

Hvis disse barna kommer inn i et mønster der kriminaliteten ikke stoppes, så står de i fare for å utvikle livsløp-vedvarende kriminalitet.

Kan stoppes
- I Norge har vi gode programmer som jobber med disse barna. Dette er ulike programmer, som for eksempel «Parent Management Training», og «De Utrolige Årene» i Tromsø som gjerne går inn i risikofamilier, sier hun.

Bjørnebekk sier at det er utrolig viktig å fange opp de såkalte tidligstarterne tidlig, og at Norge har vært flinke til dette.

- SaLTo-prosjektet i Oslo viser at det i dag er færre slike tidligstartere i dag enn før, men de som fremdeles er aktive, er veldig aktive. Det er disse som vil stå for det meste av kriminaliteten, sier Bjørnebekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.