*Nettavisen* Nyheter.

22 anmeldt for svindel

Foto: Ola A. Thorset (Scanpix)

I fjor ble 22 personer i Hordaland anmeldt for trygdemisbruk. Dette er tall som Trygdeetaten ser svært alvorlig på.

07.02.06 13:14

- Systemet er basert på tillit og vi ser svært alvorlig på at personer mottar penger som de ikke har krav på, opplyser Steinar Lund, konstituert fylkestrygdedirektør.

Ti av sakene gjelder misbruk av syke- eller rehabiliteringspenger, mens åtte av sakene gjelder uførestønad. I de anmeldte sakene mottar personene stønad fordi de oppgir at de er for syk til å arbeide, samtidig arbeider de, som regel svart, uten å melde fra til trygdekontoret om at de har inntekt. Seks personer fikk en advarsel.

Fylkestrygdedirektøren forteller at de sakene som er anmeldt er avdekket både etter tips fra publikum og gjennom etatens egen kontrollvirksomhet.

Samarbeid
Trygdeetaten samarbeider nå tettere med politiet, skattetaten og helsetilsynet for å avdekke flere tilfeller av trygdemisbruk.

- Etatene har inngått samarbeidsavtaler som går ut på at informasjonen skal flyte fritt mellom etatene når det oppdages saker hvor flere av etatene bør kikke nærmere på, opplyser Lund.

Stønadsmottakere som arbeider svart, unndrar skatt og svindler dermed også skattemyndighetene. Når arbeidsgiver benytter seg av svart arbeidskraft reduseres kontrollmuligheten, dessuten unndrar de arbeidsgiveravgiften.

Ubetinget fengsel
Trygdemisbruk kan straffes med bot, forelegg eller samfunnsstraff. I de fleste tilfellene må trygdemisbrukeren betale tilbake beløpet de uberettiget har mottatt. I verste fall kan saken ende med ubetinget fengselsstraff.

På landsbasis plasserer tallene fra Hordaland seg på øvre halvdel. Oslo topper statistikken med 44 saker, men også Østfold, Akershus, Buskerud og Nordland har en større andel trygdesvindlere enn Hordaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.