RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

22-åringen slapp unna fengsel for å motiveres til nytt liv

LANG CV: 22-åringen er domfelt en rekke ganger for trusler mot offentlige tjenestemenn og privatpersoner. I en av sakene truet han også et vitne i en sak med pistol. Denne skjermdumpen er hentet fra mannens Youtube-profil, hvor han legger ut raplåter. Det er uklart om pistolen på bildet er ekte eller en type gasspistol.
LANG CV: 22-åringen er domfelt en rekke ganger for trusler mot offentlige tjenestemenn og privatpersoner. I en av sakene truet han også et vitne i en sak med pistol. Denne skjermdumpen er hentet fra mannens Youtube-profil, hvor han legger ut raplåter. Det er uklart om pistolen på bildet er ekte eller en type gasspistol. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
Nå er han fengslet for etter forrige helgs mishandling på Hesseng.

(Finnmarken.no): Mannen som er en av to siktede i den grove mishandlingssaken på Hesseng sist helg, sto i høst tiltalt for å ha truet med å drepe noen i Vadsø fengsel dersom de satte ham på isolasjon.

Les også: Holdt fanget og mishandlet i tre timer

Retten falt ned på 24 dagers fengsel, men kom «under betydelig tvil» fram til at han skulle slippe soning.

– Tiltalte har nettopp avsluttet et lengre soningsopphold, og usikkerheten knyttet til når han vil kunne sone den nye straffen, vil kunne vanskeliggjøre reetableringen. En betinget reaksjon vil, om mulig, kunne virke motiverende for den tiltalte i prøvetiden, mente dommer Morten Miland Thomsen i Øst-Finnmark tingrett.

Sinne og rus

Den betingede dommen ble gitt på tross av at han et par ganger tidligere hadde brutt vilkår for prøveløslatelse ved å begå ny kriminalitet.

Tingretten anså også faren for tilbakefall som relativt stor, grunnet mannens problemer med sinnemestring, angst og bruk av narkotika, går det fram av dommen.

Konstituert sorenskriver Morten Miland Thomsen i Øst-Finnmark tingrett. Bilde tatt på Rica hotell i Kirkenes under skjønnssaken mellom Finnmarkseiendommen og Helse Finnmark om pris på tomta for nye Kirkenes sykehus. *** Local Caption *** OBS: Middels oppløsning *** Local Caption *** OBS: Middels oppl?sning


Trussel på trussel

22-åringen har allerede et langt rulleblad med vold og drapstrusler. Truslene har vært rettet både mot offentlige tjenestemenn og vitner i straffesaker mot ham.

Et vitne ble også truet med pistol.

Mandag, mens han satt i avhør i den ferske voldssaken, skrev Troms og Finnmark statsadvokatembeter ut en ny tiltale mot mannen – for vold og trusler mot en tjenestemann 11. oktober i år.

22-åringen har erkjent faktiske forhold i mishandlingssaken natt til 2. november, og må, i tillegg til straff i den saken, sone de 24 dagene han fikk prøvetid på i september.

22-åringen ble i september 2012 dømt til ett år og to måneders fengsel for vold og trusler mot blant annet to ekskjærester.

I 2011 stakk han kjæresten, da 15-år gammel, i låret med kniv. Konflikten bunnet i at han ville kontrollere hvem hun hadde kontakt med på mobil, går det fram av dommen.

15-åringen måtte sy sju sting etter stikket. Hun turte først å melde fra om volden i samtale med barnevernet et halvår seinere.

Dommen inkluderte også tre trusselsaker og tre voldssaker. Blant annet holdt han et grep over munnen og nesen til en annen kjæreste, og uttalte at hun skulle dø hvis han ikke fikk tilgang til hennes Facebook-profil.

Han truet også med å drepe kjærestens søster. De to ekskjærestene ble tilkjent til sammen 100.000 kroner i erstatning.

Fire måneder av straffen i denne dommen ble gjort betinget, med vilkår at han gjennomgikk psykiatrisk behandling. Det ble vist til at han hadde en uavklart ADHD-diagnose, og at han hadde opplevd flere traumatiske hendelser i barndommen.

ETTERFORSKER VIDERE: Politiadvokat John Kåre Olsen møtte onsdag i tingretten for å be om varetektsfengsling for 22-åringen.

Slo og truet vitne med pistol

Sommeren 2013 møtte mannen i retten igjen for vold og trusler.

Han ble også dømt for å ha dratt en mann med seg ned i kjelleren, truet ham med pistol, og slått og sparket ham.

Bakgrunnen var at fornærmede hadde vitnet mot ham i en straffesak.

Bruken av skytevåpenet, herunder at det ble trukket av slik at et «klikk» kunne høres, samt bruken av vold, bidro til å øke belastningen for den fornærmede, skriver retten, men understreker at det ikke var noen reell fare for liv, siden våpenet viste seg å være ødelagt.

Han ble dømt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, samt at begge disse sakene ble regnet som trusler mot aktører i rettsvesenet.

Straffen ble på ett år og tre måneders fengsel. Dette inkluderte en betinget del fra forrige dom, grunnet brudd på prøveløslatelsen.

– I skjerpende retning må det vektlegges at tiltalte ikke synes å ha tatt lærdom av sine tidligere straffedommer, og at overtredelsene har skjedd kort tid etter at han ble løslatt fra soning av tidligere forhold. Hans forklaringer for retten bar heller ikke preg av anger, eller at han ønsket å gjøre opp for sine handlinger, heter det i dommen.

I den nyeste trusseldommen mot mannen ble han underlagt psykiatrisk utredning. Konklusjonen ble at mannen var strafferettslig tilregnelig.

Politiadvokat John-Kåre Olsen opplyste til Finnmarken onsdag at de skal vurdere om de vil be retten om dette også i den nye saken.

Ville hevne seg på vitne igjen

Anklager om tysting er også bakgrunnen for den torturlignende volden en 22-åring ble utsatt for natt til søndag.

22-åringen har avgitt forklaring til politiet i en straffesak.

Men det skal denne gangen ikke dreie seg om en av straffesakene mot mannen selv.

Moren, Miriam Jørgensen, fortalte til Finnmarken tirsdag at dette dreide seg om en sak mot en annen person nylig, men at vedkommende ikke har noe uoppgjort med sønnen etter dette.

– Det virker på meg som de bare har funnet på en unnskyldning for å utøve vold, sa moren.

Motarbeiding av rettsvesenet rammes av paragraf 132 a i Straffeloven. Den har i seg selv en strafferamme på fem års fengsel, og inntil ti år dersom handlingen er utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

Les flere saker i Finnmarken her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere